Инфо

30. мај 2019.30. мај 2019.
Непревазиђена драж двоточкаша
ЗАВРШЕН 15. МОТО-СКУП У ОРГАНИЗАЦИЈИ МОТО-КЛУБА “ЧИВИЈА”

Непревазиђена драж двоточкаша

Први гости стигли још у четвртак. Посебно је занимљиво да на скупове не долазе само бајкери и љубитељи мотора, него и читаве породице. Највише пажње привукао концерт Кербера. Они су први пут у пуном саставу наступили на шабачком Мото скупу и направили одличну атмосферу
Шабачки хиподром протеклог викенда није био састајалиште најбржих коња него најбржих мотора. Више од 1.000 возача двоточкаша из целе Србије, бивше Југославије и неких држава Европе дало је подршку Мото скупу који организује Мото-клуб “Чивија”. Концерте у суботу пратило је више од 3.000 “пешака”, а све је прошло без и најмањег инцидента. Током трајања Скупа и време је било идеално.
Први гости стигли су још у четвртак. Традиционално, то је била група Бугара која сваке године на Скуп дође нешто раније. Овога пута дошло је њих седам, а међу њима и једна девојка.
-Први пут сам у Шапцу и Србији уопште. Идем на мото-скупове по Бугарској, а била сам и у Грчкој. Овде је доста добро. Прешли смо 700 километара. Кренули смо у шест ујутру и овде стигли око осам увече у четвртак. Није ми било напорно, уживам док возим мотор, рекла нам је Дисислава.
Исти викенд организован је и мото скуп у Бањалуци. То су искористили неки који су дошли из западне Европе, па су посетили оба. Седморица бајкера их Хамбурга, преко Бања Луке су трећи пут стигла у Шабац.
-Кренули смо дан раније и били у Бањалуци, а овде смо дошли код пријатеља. Било је добро и тамо, али у Шапцу је ипак мало боље. Кад год имамо времена обилазимо скупове по Европи и бившој Југославији. Провод у Шапцу је много добар, али овде пре свега долазимо јер нас вежу искрена пријатељства. Увек има много мотора, а то је најбитније да један мото скуп успе. Планирамо да дођемо и следеће године, истакао је Звонко Павловић из Хамбурга, а пореклом из Травника.
Тражећи занимљивог саговорника, организатори ме упућују на Ану Матић, која није дошла из далека, али је “веома битна и мозак не само свог клуба него и комплетне Мото асоцијације Србије”. На прслуку у бојама МК “Сораби” из Ваљева јој испод имена пише “Врховни командант”. Кажу да је прошле године организовала мото рели који је ишао кроз Србију, Македонију, Бугарску и Грчку. Мајка је шеснаестогодишње девојчице и неочекивано, по професији козметичарка.
-Мотор возим шест година и није баш лако, поготово када је жена и мајка. Због тога другачије возимо од мушкараца, пажљивије смо и више обраћамо пажњу на вожњу, не желимо да се такмичимо са другима. Увек нам је на уму да нас неко чека код куће. Стално долазим у Шабац и овде је увек одлично, каже Ана.
Посебно је занимљиво да на скупове не долазе само бајкери и љубитељи мотора, него и читаве породице. Простор је погодан да деца имају где да се играју, а родитељи да седну и попију пиће или нешто поједу. Катарина и Павле Николић прошетали су са једанаестогодишњим Александром и петогодишњом Нином.
-Прошле године су долазили супруг и син, а сада смо дошле и нас две. Трудимо се да децу одведемо на све манифестације које се организују у граду. Увек има нешто ново и другачије што могу да виде. Свидели су им се мотори, а чим су осетили мирис роштиља тражили су да једу. После су отишли да се играју са другом децом, које је било баш доста. Једина замерка је што није било више места за седење на отвореном, каже Катарина.
Програм Скупа није се мењао ни ове године. Бајкери су почели да се окупљају у петак у току дана. Увече су били концерти шабачке групе Предигра и Бијелог дугмета, трибјут бенда.
Следећег дана мотори су продефиловали улицама града. После тога надметали су се у вештинама и спретности. Један од задатака био је и испијање пива на сламчицу. Учешће је храбро узело и неколико девојака, а победник је био онај ко празну чашу први преврне себи на главу.
Смак (Најда трибјут) изшао је први пред публику у суботу, а највише пажње привукао је концерт Кербера. Они су први пут у пуном саставу наступили на шабачком Мото-скупу и направили одличну атмосферу.
Покровитељи Мото-скупа у Шапцу су Град Шабац и Туристичка организација Шапца. Организатори су захвални пријатељима клуба “Бексу”, “Ваљевском пиву”, “Грил Пекарцу” из Коцељеве, као и свима осталима који су помогли у организацији ове манифестације.
-Наш Мото скуп је у претходних 14 година шест пута проглашаван за најбољи у Србији. Његов квалитет показује број учесника који долазе сваке године, као и број градова и земаља из којих бајкери стижу. Сви они су препознали гостопримство које Шапчани пружају, истакао је Александар Маџаревић Салер, председник МК “Чивија”.
Безбедност на
првом месту
Сваке године на Мото скупу посебна пажња се поклања безбедности моториста. Ове године су дељени Водичи о безбедној вожњи које је припремила Агенција за безбедност саобраћаја, а штампало градско Тело за координацију послова безбедности у саобраћају.
-Користимо сваки Мото скуп да апелујемо на друге возаче да су мотоциклисти у саобраћају, али и на њих да се одговорно понашају, користе опрему и пажљиво возе. Најважније је сачувати главу и безбедно стићи до одредишта. Треба уживати у вожњи, али безбедно. Водиче ћемо делити током целе сезоне и правити акције током којих ћемо подсећати на безбедно понашање у саобраћају, рекао је Немања Пајић, председник Скупштине града и председник Тела за координацију послова безбедности у саобраћају.
Александар Маџаревић је истакао да ће овај Водич бити од значаја младим возачима.
-Много је битно да возачи мотора користе сву заштитну опрему. Не мора да значи да ћемо ми бити криви за несрећу, али смо најслабији у саобраћају и морамо увек бити спремни, подвукао је председник “Чивије”.
М. Мијаиловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa