Инфо

30. мај 2019.30. мај 2019.
Црвена краљица Поцерине
Одржан Први фестивал јагода у Цуљковићу

Црвена краљица Поцерине

У последњих десетак година засади јагода у шабачком крају увећани су неколико пута, па се производња тренутно обавља на око хиљаду и по хектара. Према проценама површине и обиму производње, наше подручје је једно од највећих произвођача овог воћа у Србији.
Ширење засада и све већа заинтересованост пољопривредника за јагоду као једну од тренутно најпрофитабилнијих биљних култура утицали су на потребу да се организује Први фестивал јагода у Цуљковићу. Манифестација чији је основни циљ да промовише Поцерину као водећу регију Србије у производњи овог воћа, окупила је бројне посетиоце и произвођаче.
Организатори Фестивала Месна заједница Цуљковић, Туристичка организација града Шапца, уз покровитељство Града Шапца, потрудили су се да свежим црвеним плодовима и производима од јагоде привуку пажњу.
-На иницијативу наших мештана покренули смо Фестивал. Намера и жеља нам је да представимо локалне произвођаче, јер се преко 60 домаћинстава у селу бави производњом јагоде, што је веома значајно - истакао је председник МЗ Цуљковић Предраг Вујковић.
Фестивалу су присуствовали гости из Гораждевца, као и представници Града Шапца. Делегација пољопривредника из јужне српске покрајне имала је прилику да током свог боравка обиђе произвођаче јагода из Поцерине и са њима размени искуства.
-Драго ми је што смо посетили домаћинства у околини Шапца и што смо могли да видимо како пољопривредници овде раде. Свакако да ћемо нешто научено применити код нас, посебно су нам занимљиви савети када је реч о дубинским бунарима, јер и ми имамо проблема са наводњавањем усева - рекао је Младен Стевановић из Гораждевца.
Новац зарађен од јагода је прва, најслађа зарада, како за произвођаче, тако и за сезонске раднике. Узгој овог воћа је мукотрпан посао и често захтева велику посвећеност и ангажовање. Марина Богићевић из Цуљковића на површини од седамдесетак ари гаји јагоду. На фестивалском штанду уз помоћ ћеркица представила је најсочније црвене плодове из свог засада.
-Тренутно под јагодом имамо седам километара. Гајимо само Клери, јер даје највише приноса и најбоље се показала када је у питању заштита. Киша не погодује плоду, али ипак за сада све добро тече када је у питању продаја. У почетку цена је била добра, али је затим нагло пала. Када килограм кошта мање од 100 динара то није добро за произвођаче и не можемо да се уклопимо са трошковима које производња захтева - каже Марина.
Породица Вујковић баштини дугу традицију гајења јагода. У производни процес су укључени сви, чак и најмлађи. Подручје, сунце, вода и правилна прихрана доприносе квалитету рода, али без љубави као посебног састојка, јагоде не би биле најслађи бренд Поцерине.
-Јагоду гајимо на површини од једног хектара и производњом се бавимо већ тридесет година. Тренутно имамо само Клери, јер је отпорнија од других сорти, а даје добар принос. Плодови су укусни, уједначени и због тога је Руси више траже. Задовољни смо пласманом, мада увек може боље. На почетку сезоне цена је била солидна. Трудимо се да унапредимо производњу из године у годину. Надам се да ће сваке наредне сезоне бити све боља ситуација за нас произвођаче. Проблем некад буде радна снага. У сезони ангажујемо око 15 радника, али како све више младих одлази са села, остају старији, тако је и мање оних који би могли да учествује у процесу рада. Ипак, гајење јагоде је посебна љубав и мислим да нећемо одустати - појаснио је Ђорђе Вујковић.
Поред презентације и дегустације јагода, припремљен је и богат културно-уметнички програм. Најзанимљивије за малишане било је такмичење у најбржем једењу јагода, где је апсолутни победник Лука Цветић.
За даме организовано надметање у скидању петељке, Драгана Вујковић је била најбржа у овој интересантној дисциплини. Након мерења најтежа јагода била је из домаћинства Борковић са 140 грама.
Субвенције Одељења за пољопривреду за копање дубинских бунара веома су значајни за пољопривреднике. Најављено је да ће наставити са овом праксом која се показала као веома добра и подстицајна када је у питању производња јагода. Ово искуство значајно је и за делегацију из Горажедвца која је на терену могла да види примену система кап по кап у узгоју воћа.
-Са пријатељима из Гораждевца обишли смо засаде јагода у Поцерини, где су им пољопривредни произвођачи испричали о технологији гајења јагода. Могли су да се увере у квалитет. На неколико откупних места су видели хладњаче у којима може веома добро да се складишти воће и начин на који то могу да примене - појаснио је Предраг Срдановић из Одељења за пољопривреду.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa