Инфо

30. мај 2019.30. мај 2019.
Малиша већи  и од трактора
ВЕРОВАТНО НАЈВЕЋИ БИК У СРБИЈИ ЖИВИ И УЖИВА
У ДОМАЋИНСТВУ ЈЕРЕМИЋА У САЛАШУ ЦРНОБАРСКОМ

Малиша већи и од трактора

Малиша је у Салаш Црнобарски дошао из околине Свилајнца. Био је теле које ни на који начин није обећавало да ће се битно разликовати свих осталих која су одгајана у домаћинству Раденка Јеремића.
Десило се, међутим, нешто занимљиво. После пет месеци това, Малиша је почео да се развија и издваја више од других.
- Ништа му Бог није остао дужан. Све је било на месту и како треба - каже Раденко.
Дошао је тренутак када је и Малиша требало да оде у кланицу, али Раденков млађи син је убедио остатак породице да га задрже и тако је почела права прича везана за овог бика.
Данас је Малиша, вероватно, најтежи бик у Србији. Има 1.710 килограма. Нешто је виши од метар и по, а „обим струка“ је око 300 центиметара, Сименталац по роду. Колики је, довољно говори и податак да је већи од трактора у дворишту породице Јеремић. Годинама је највећа атракција Новосадског пољопривредног сајма са којег се сваки пут врати са разним плакетама и признањима.
- Малиша је много добар бик, пријатне нарави. Једе, спава. Веома је миран. Устане понекад, нарочито када неко жели да се слика са њим - каже Раденко.
Овај бик је постао прави кућни љубимац, попут пекинезера. Такав и третман има. О њему се води рачуна без иједног пропуштеног детаља. Довољно говори податак да Малиша дневно поједе око 15 килограма хране.
- Једе колико хоће, када хоће, по жељи и не бира. Решили смо да ако неко прихвати нашу понуду, да га продамо за 8.000 евра. Ако не будемо успели, живеће Малиша са нама све док га здравље послужи, а тек му је пета година живота - истиче Раденко.
А, треба овај терет носити, није лако да ноге издрже толику килажу, да не кажемо тонажу. Да не буде проблема, Малиша ће бити и даље расположен за дружење, сликање и позирање.
Без ромаНтике
Оно што је велики проблем код Малише је недостатак романтике. Због килаже никада није имао могућност да се интимизира са неком кравом. Није баш безбедно за краве, велика је маса у питању. Колико смо приметили, то му много не смета да води живот на начин на који навикао. Малиша је стварно питома животиња, мало се теже креће, али чини нам се да ужива у газдинству породице Јеремић.
Н. К.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa