Инфо

30. мај 2019.30. мај 2019.
Сваки зуб никне здрав
ОРАЛНО ЗДРАВЉЕ ЧУВАМО ОД НАЈРАНИЈЕГ УЗРАСТА

Сваки зуб никне здрав

Недопустиво је деци давати сокове и заслађене чајеве у току ноћи, јер је то сигуран пут ка циркуларном каријесу, који, нажалост, има 10% деце у Србији узраста 3- 5 година. Шири се веома брзо, прогресиван је, захвата све зубе са бројним компликацијама. Истраживања показују да 50% деце до прве године добија слаткише, а 80% до краја друге
Протекле седмице (од 13. до 17. маја), у Србији је обележена 29. Недеља здравља уста и зуба под слоганом "Орално здравље чувамо од најранијег узраста".
У сарадњи са Заводом за јавно здравље, Служба превентивне и дечје стоматологије Дома здравља „Др Драга Љочић” интензивирала је превентивне мере у циљу очувања оралног здравља најмлађих суграђана.У вртићима и основним школама одржана су предавања, групне радионице, као и изложбе ликовних радова ученика.
О значају оралног здравља разговарали смо са др Дајаном Јокић, специјалистом превентивне и дечије стоматологије.
Обољења уста и зуба, каријес и пародонтопатија, представљају јавноздравствени проблем у многим земљама света?
- Статистички подаци су веома речити. У свету, између 60 и 90% школске деце и близу 100% одраслог становништва има каријес. Трећина становништва, од 65 до 74 године старости, у свету нема ниједан свој зуб. Обољења потпорног апарата зуба, која могу довести до губитка зуба присутна су код 15-20% светске популације, старости 35-44 године. Инциденција, број нових случајева, малигних обољења уста и зуба креће се од 1 до 10 случајева на 100.000 људи у већини земаља. Број оболелих од карцинома уста релативно је чешћи међу мушкарцима, старијим људима и људима са лошијим социоекономским статусом. Употреба дувана и алкохола главни су фактори узрока малигних обољења. У свету, међу децом узраста 6-12 година, 16-40% имало је неку трауму зуба услед небезбедних игралишта и школског окружења, саобраћајних удеса и насиља.
Превенција здравља уста и зуба најефикаснији је начин очувања оралног здравља?
- Превенција почиње још током трудноће, здравствено-васпитним радом са трудницама, најзначајнијом кариком у очувању здравља зуба. Трудница треба да спроводи све здравствено-хигијенске мере, које су неопходне за здрав развој плода, а то су: уравнотежена исхрана, довољно минерала и витамина, избегавање уноса слободних шећера, избегавање стреса. Требало би да излечи све оболеле зубе и обољења десни, јер то утиче на развој плода. Тако смањује број патогених бактерија streptococcus mutans, које мајка пољупцима преноси беби.
Када би требало дете одвести код стоматолога?
- Прва посета детета стоматологу је у првој години живота. Тада дечији стоматолог процењује степен развоја вилица и зуба и одређује којој групи каријес ризика припада ваше дете, даје упутства за спровођење оралне хигијене и правилне, добро избалансиране исхране. Прање зуба почиње ницањем првог млечног зуба, око шестог месеца бебиног живота. Родитељи морају да перу зубе деци до осме године, јер мало дете није мануелно вешто да то самостално и квалитетно уради. Зубе треба прати редовно, сваки дан, најмање два пута дневно, ујутро пре доручка и, обавезно, увече пред спавање, пастама за зубе са флуором. Јако је важна правилна метода, као и да прање зуба траје довољно дуго, најмање два до три минута.
Како сачувати децу од циркуларног каријеса, агресивног обољења млечних зуба?
- Недопустиво је деци давати сокове и заслађене чајеве у току ноћи, јер је то сигуран пут ка циркуларном каријесу, који, нажалост, има 10% деце у Србији узраста 3- 5 година. Шири се веома брзо, прогресиван је, захвата све зубе са бројним компликацијама. Истраживања показују да 50% деце до прве године добија слаткише, а 80% до краја друге. Препорука СЗО је да се до друге године деци не дају слаткиши, због изазивања зависности.
Повреде млечних и сталних зуба код деце?
- Млечни зуби се повређују најчешће у другој, а стални зуби у осмој години. Ортодонтске аномалије зуба су предиспонирајући фактор. Родитељи, наставници и тренери би требало да буду упознати са мерама превенције. Важно је обезбедити игралишта, терене, користити штитнике за зубе код контактних спортова. Одломљени фрагмент зуба, или избијен стални зуб, требало би ставити у течност (физиолошки раствор, млеко, воду) и хитно се јавити стоматологу.
Ваша порука родитељима?
- Сваки зуб који никне је здрав. Свако дете има право да има здраве зубе. Сваки родитељ има највећу одговорност према здрављу зуба свог детета, а сваки стоматолог обавезу да пружи све неопходне информације родитељима. Заједничким снагама, у циљу очувања здравља уста и зуба наше деце.
„Исхрана деце мора бити уоброчена, што подразумева пет оброка дневно. Учестала фреквенција уношења хране и шећера најпогубнија је за настанак каријеса. Требало би јести некариогену храну: воће, поврће, рибу, млеко, јогурт, сурутку, тврди сир, орашасте плодове (лешник, орахе, бадеме, брусницу, суво грожђе, смокве), а избегавати храну богату шећерима, посебно ону која се лепи за зубе: слаткише, карамеле, грицкалице, разна пецива, газирана пића, посебно кока-колу. Бактерије користе шећере који се налазе у денталном плаку на зубима и стварају киселине које изазивају процесе деминерализације, смањују пх испод 5,5, топе зубну глеђ и узрокују каријес. Поред правилне хигијене и исхране, важне су и редовне контроле код стоматолога, сваких шест месеци, а код каријес ризичне деце на три месеца.“
М.Филиповић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa