Инфо

6. јун 2019.6. јун 2019.
Прва линија одбране
КАНАЛИ И ВОДОТОЦИ ДРУГОГ РЕДА

Прва линија одбране

Стање на водотоцима другог реда у шабачком крају се редовно прати и нема никаквих изливања на бујичним водама, иако је последњих дана падала обилна киша. Године 2014. воде другог реда су озбиљно претиле да угрозе становништво шабачког краја и оранице, али је сада, захваљујући интервенцији Града, опасност отклоњена. Након поплава 2014. године, начињена је велика материјална штета, па су у граду на Сави променили начин размишљања и решили да на личну инцијативу покрену чишћење канала и водотокова другог реда. Претходних година Град Шабац је очистио близу 100 километара каналске мреже и водотокова другог реда који су у надлежности локалне самоуправе. У овај посао уложено је више од 110 милиона динара. Захваљујући томе нису забележена ни најмања изливања, а пољопривредници немају бојазан од могућих штета, јер су овим послом заштићене и оранице и усеви. У поплавама 2014. године било је угрожено око 2700 домаћинстава, а штета је процењена на више од милијарду динара. Зато је у Шапцу промењен начин размишљања, а заштита грађана и њихове имовине постао је приоритет локалне самоуправе.
- Најмања киша у Шапцу правила је проблеме, а оранице шабачких пољопривредника биле су поплављене. Зато смо одлучили да не гледамо у небо и чекамо да ли ће пасти киша, него да заштитимо њихову имовину и омогућимо им да зараде више. Чишћење канала је дефинитивно једна од наших најбољих инвестиција, истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
-Ситуација на терену се редовно прати и у комуникацији смо са свим државним службама и органима. Као Град ћемо и даље радити све што је у нашој надлежности да не дође до било какве врсте плављења и штете, рекао је градоначелник.

Шабац, једини град који има градског каналџију
Чисти канали и водотоци другог реда су постали приоритет. Након чишћења канала, Град Шабац је увео новину, а на дужност је ступио градски каналџија, особа задужена за контролу каналске мреже и кажњавање несавесних грађана који бацају отпад у канале. Градски каналџија изабран је из редова Комуналне полиције како се не би ширила градска администрација.
-Раније смо у каналима могли видети много смећа, шпорете, гуме и разни други отпад који су мештани бацали. Чак и делове аутомобила. Данас, поносно можемо да кажемо да видимо да вода без проблема протиче, казао је градоначелник.

Упркос дугу државе
Иако држава Шапцу дугује 30 милиона евра, Град је успео да очисти канале. Од поплава 2014. године очишћени су канали у 32 месне заједнице, а најважније од свега, спречена је потенцијална штета од више од два милиона евра.
-Иако држава Србија Граду Шапцу дугује 30 милиона евра, Град је својим новцем очистио све критичне тачке на водама другог реда. Нама је безбедност суграђана и њихове имовине на првом месту, подвукао је Зеленовић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa