Инфо

6. јун 2019.6. јун 2019.
Хероји нашег времена
У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ОДРЖАНА ТРИБИНА “НЕМА НАЗАД, ИЗА ЈЕ СРБИЈА”

Хероји нашег времена


Прошлог петка Удружење грађана “Церски марш” организовало је трибину “Нема назад, иза је Србија” посвећену 20. годишњици битке за Паштрик. На трибини су говорили генерал Божидар Делић, ратни командант 549. моторизоване бригаде, први сарадник ратног команданта и командант истуреног командног места на Паштрику генерал Стојан Коњиковац, Шапчанин капетан Драган Марковић командир вода минобацача, руски добровољац Алберт Андијев и борац за права Срба на Косову и Метохији Ана Ђорђевић. Деца из хора храма Свете Тројице изводила су песме са Косова.
Интересовање за трибину било је изузетно велико, па је сала културног центра била мала за све који су желели да присуствују. Међу њима је био велики број преживелих учесника рата на Косову.
-Већ десету годину Удружење “Церски марш” прича о томе шта се на овим просторима десило пре 100 и више година, о славној српској војсци, српском војнику, о начинима и условима под којима смо стигли до највећих и најсјајнијих тренутака у најгорем времену које је постојало за наш народ. Пре пар година почели смо да дајемо и другу димензију причи, а то је да сви треба да схватимо да јунаци и хероји који су бранили и који бране ову земљу нису сене прошлости. Није јуначки ген сахрањен ни на Церу, ни на Колубари, ни на Кајмакчалану. Тај ген који постоји у свима нама је једино што може спасити овај народ. Постоји у сваком припаднику овог народа, изјавио је Божидар Катић, председник Удружења грађана “Церски марш”.
Битка за Паштрик, позната и као операција "Стрела" трајала је од 26. маја до 14. јуна. Вођена је између 549. моторизоване бригаде Војске Југославије са једне стране и припадника терористичке ОВК, НАТО и војске Албаније са друге стране. Током операције наша војска је изгубила 26 припадника, и то пет у директним борбама док је осталих 20 погинуло од НАТО бомби, док је око 125 рањено. Губици са друге стране били су много већи.
Иначе, 549 моторизована бригада водила је борбе са шиптарским терористима од средине 1998. године па до краја бомбардовања. Битка за Паштрик била је најтежа. Трибина у Шапцу организована је баш на дан који је 20 година раније био најтежи за ову бригаду.
-Тог 31. маја раном зором је непријатељ употребио све снаге које је имао, уз јаку артиљеријску подршку. Од ујутру па негде до 13 сати непрестано смо били нападани са две стране артиљеријом, минобацачима... Било је тешко доставити муницију, извући рањене и погинуле. Око 13 сати успели смо да их “поклопимо”. Наредних 10-ак дана камионима су извлачили погинуле, невео је генерал Стојан Коњиковац.
Командир вода минобацача капетан Драган Марковић један је од Шапчана који су учествовали у борби за Паштрик.
-Наш основни задатак је био минобацачка подршка првој линији борбе. Сам себи сам поставио други задатак – да сачувам своје људство. Први задатак смо испунили у потпуности, а такође и други. Моја комплетна јединица није имала ниједног погинулог ни рањеног војника, истакао је Марковић.
Бригада је у свом саставу имала и око 2.000 добровољаца. Највише их је било из Србије, Републике Српске, а затим из Русије, Украјине, Бугарске и Грчке. На трибини је говорио и Алберт Андијев, који је ратујући за српску светињу изгубио око. Каже да не воли да га називају добровољцем, себе сматра борцем 549. моторизоване бригаде.
-Био сам привилегован да током рата против непријатеља, који је сматрао да је надмоћнији од нас, будем уз вас, а не негде ушушкан са стране и да немо посматрам шта се у свету ради са правдом и са народом који се увек бранио од агресора, рекао је Андијев.
Окупљенима се обратила и Ана Ђорђевић, борац за права Срба на Косову и Метохији. Представљајући се за себе је рекла да је Српкиња из обичне радничке породице која 1999. године није имала снаге да држи пушку, али је одлучила да се бори за Србију на начин на који може.
-Сви смо ми потомци Лазара и Обилића. Западна пропаганда нам шаље поруке да "само" треба да се одрекнемо КиМ и да ће онда све бити добро у Србији. Сви знамо да то није тачно. Србија би тако изгубила свој корен и свој ДНК и то им неће успети. Србин је једнако војник и бити српски војник је највећа част коју Србин може да доживи. Срби су народ који никада никог није напао. Кроз своју историју увек смо се бранили. Дај Боже вечног мира, али ми Срби морамо увек да будемо спремни да се бранимо. Зато апелујем на младе, ако се врати редовно служење војног рока - срцем се пријавите. Албански тероризам не јењава. Каква год стоглава аждаја буде испред нас нека нам водиља увек буду речи генерала Божидара Делића "Нема назад, иза је Србија", изјавила је Ана Ђорђевић.
Генерал Божидар Делић истакао је да је у његовој јединици било Шапчана и изразио задовољство што су неки од њих присутни.
Говорници су често прекидани аплаузима, а многи у публици нису могли да зауставе сузе током емотивних излагања. Више детаља са трибине изнећемо у наредним бројевима “Гласа Подриња”

М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa