Инфо

6. јун 2019.6. јун 2019.
Кривина у огледалу

Лучане нема ко да обиђе

Ми у Шапцу смо посебно осетљиви по питању поплава. Сећамо се сви пролећа 2014. године када је панично и хаотично објављена претња Шапцу, са седнице Владе Србије, да нам прети потоп и позив да сви крену у одбрану од поплава.
Каква је паника владала тог дана, најбоље говори податак да су током једне, те прве ноћи одбране, промењена три команданта комплетне акције. Знамо сви како је прошло. Пету годину заредом, Шабац је без опасности. Многи други градови, међутим нису.
Најсмешније и најјадније, ових дана, изгледа прича о Лучанима. Сећате се овог шумадијског места где су се обарале руке на локалним изборима прошле године. Пре само шест месеци, министар пољопривреде Бранислав Недимовић је славодобитно саопштио у Лучанима да је власт урадила огроман посао и да више никакве временске непогоде не могу да угрозе ову варош, чак и да се десе најгоре поплаве забележене у историји, оне из 1965. године. Убеђен сам да министра Недимовића боли уво за Лучане и да ће аргументовано демантовати да је рекао да су Лучани безбедни. На жалост, Лучане су поново погодиле поплаве и то баш јаке.
У ову варошицу се протеклих дана нису слили они безтаблични џипови са затамњеним стаклима који су ординирали Лучанима током прошлогодишње изборне кампање. Служили су као додатно средство убеђивања бирача, чисто нако реда ради. Тада су се у Лучанима окупили сви напредњачки команданти за специјалне задатке - Маловић и Зеља. Нема министра који није похитао у Лучане да убеди бираче да је само Српска напредна странка спас за Лучане и да те исте Лучане нико не воли колико их воли Прворођени. И он је дошао. Дошле су и неке естрадне звезде да вашар буде потпун.
Ових дана, у Лучане не долази нико од њих. Нема Пинкових репортажних кола, нема Гоце Узелац да Прворођеног пита о деловању опозиције из поплавама захваћених Лучана. Маловић и Зеља сигурно имају паметнији посао него да помогну санацији. То, знате, не доноси гласове, а и избори су у Лучанима тек за три године. Премијерка Србије не може да се прошета до Лучана, јер и она има паметнија посла. Ено је на РТС удара по нејакој опозицији која је, вероватно и крива за поплаве у Лучанима, али не саму у овој општини, него и у Краљеву, Чачку...
Ни министри нису нешто много вољни да се довезу до Лучана, да се нађу тамо људима. Прворођени ће доћи када све легне на руду, изузев ако се није упутио у протеклих 24 сата колико је прошло од писања овог текста. Морам искрено да вам кажем да сам био убеђен да ће Прворођени, ипак, да брзином муње дође у Лучане и да изведе неку акцију спашавања попут својевремено у Фекетићу. Естрадне звезде немају шта да траже, јер сада није време за тезге, биће за три године.
То вам је слика и прилика данашње власти у Србији. Било би занимљиво да се било ко од њих појави у било којем поплављеном месту у Србији и да их неко од сељака ко је надрљао од набујале воде приупита када ће се реализовати изградња јарбола и гондоле у Београду, када почиње изградња националних стадиона у Србији. У нашој земљи нема важнијих пројеката од јарбола, гондола и стадиона. То што после сваке иоле јаче кише, трећина уже Србије буде потопљена, то су криви сами сељаци који неће да уступе земљу за одбрану од поплава, како то рече један од државника.
Не знам да ли сте имали прилику да видите како мудри напредњаци бране мост у Новом Пазару од напада ненормалног броја пластичних флаша које је бујица довела до њега. Неки паметњаковић, да би спасио мост, довео је багер и са једне стране моста градио тај отпад и исте те флаше је само пребацио у ту исту реку, само са друге стране моста. Таман посла да су дотерали неки камион у који би убацили тај отпад, а затим га превезли на депонију. Бог те пита где је сада тај отпад завршио.
Не сумњам, апсолутно, да су за ову ситуацију криви Ђилас, Обрадовић и Јеремић, ко други? Србија никада није била земља одговорности. Том Недимовићу на памет не пада да поднесе оставку због тога што га је данашњица демантовала, због тога што је отворено лагао зарад сликања и појављивања на тв екранима. Увек је слика битнија од стварности. Слика добија изборе, а стварност само смета и ремети осећај савршености и незаменљивости.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa