Инфо

6. јун 2019.6. јун 2019.
Стара тема  на нови начин
ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА У ЗАВОДУ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ШАБАЦ

Стара тема на нови начин

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дуванског дима. Кампања има за циљ да различите циљне групе упозори на здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана и подстакне доносиоце одлука да усвоје делотворне мере, засноване на доказима, којима се смањује употреба дувана.
Тема овогодишњег Светског дана без дувана је Дуван и здравље плућа, који се обележава под слоганом Не дозволите да због дувана изгубите дах.
Тим поводом, у Заводу за јавно здравље Шабац организована је вршњачка едукација коју су реализовали ученици Медицинске школе „Др Андра Јовановић“ под менторством Стручног већа лекара школе и стручњака из Завода за јавно здравље.
- На секцији смо одлучили да спроведемо анкету на тему познавања чињеница о штетности дувана. Установили смо да резултати нису онакви какве смо очекивали. Вршњачку едукацију организовали смо на другачији начин, путем презентације, да их заинтригирамо темама које их највише занимају у овим годинама, а то су изглед и, због здравог потомства, репродуктивни органи, рекла је Катарина Јовић, ученица Медицинске школе, смер санитарно-еколошки техничар.
Циљ едукатора је да присутни ученици пренесу својим другарима информације које су усвојили.
- Сврха нашег гостовања у Заводу за јавно здравље један је од начина да промовишемо здравље на начин који је ученицима пријемчив. Обучили смо их кроз наставу и ваннаставне активности и желимо да, о старој теми на нови начин, ученици говоре својим вршњацима. Циљ нам је да се вршњачка едукација настави у основним школама тако што ће наши слушаоци, уз менторство предавача, ученика Медицинске школе „Др Андра Јовановић“, наставити да шире свест о важности здравља, истакла је др Верица Матовић, руководилац Стручног већа лекара.
Жељка Нинковић, координатор кампање у Одсеку за промоцију здравља, подсетила је присутне на негативну статистику и чињеницу да у свету милијарду људи у свету пуши, а у Србији 35% одраслог становништва.
- Данашња трибина има за циљ да истакне штетно дејство дуванског дима. Дакле, у питању је велики, јавно-здравствени проблем.
Да је тема од изузетне важности, истакла је др Оливера Стојановић, начелник Центра за промоцију здравља Завода за јавно здравље, јер „сведоци смо да се са употребом дувана почиње управо у средњој школи, а о штетним последицама размишљамо касније, у зрелим годинама, када нам здравље на листи приоритета почиње да бива високо рангирано“.
- Сигурна сам да је вршњачка едукација најбољи начин да допремо до младих људи, да пробудимо и подигнемо свест о значају здравља и штетним последицама пушења, истакла је др Стојановић.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa