Инфо

6. јун 2019.6. јун 2019.
Дигитални Вук
Језичка култура у КЦ Шабац

Дигитални Вук

Поставка „Светле речи у Вуковом речнику“ у Културном центру Шабац. Значај Вуковог Рјечника. Међусобно повезивање разнородних речника српског језика кроз дигиталну платформу „Расковник“
У Културном центру у току је изложба „Светле речи у Вуковом речнику“, ауторке мср етнолошкиње Ане Чугуровић. Поводом прослављања маја, Међународног месеца светлости кроз речи из Вуковог Рјечника Ана је кроз поставку покушала да објасни светлост и начин на који су је људи доживљавали, описивали у периодима који су претходили записима Вука Стефановића Караџића. Како ауторка наводи светлост никада није била само физички појам који се кроз време развија већ је увек и део свеприсутног система вредности који га мења.
-Изложба је настала са циљем да нам приближи појмове из Вуковог Рјечника, са једне стране, а са друге поимање светлости, двеста година пре нас- рекла је мср етнолошкиња Ана Чугуровић.
У оквиру програма недавно је организована и трибина „Дигитални Вук“ на којој су мср Ана Чугуровић и мср Соња Манојловић са Института за књижевност и српски језик при Српској академији наука и уметности, које су са ученицима из ОШ „Јеврем Обреновић“ разговарале о дигитализацији језичких ресурса, изради електронског речника српског језика као и о платформи за дигитализацију и међусобно повезивање разнородних речника српског језика „Расковник“.
-Циљ нам је добра комуникација са ђацима основношколског и средњошколског узраста. Ово је начин да им покажемо да поред бројних забавних садржаја којима они најчешће приступају у виртуелном свету, постоји и велики број оних који поседују и едукативни карактер - рекла је Катарина Jанковић Поповић из Културног центра.
Подстакнути предавањем, осмаци су преко својих паметних телефона тражили значења непознатих речи са изложбе и тако увидели како функционише платформа „Расковник“.
-За сада имамо пет речника у оквиру „Расковника“, а то су: Српски рјечник, Рјечник косовско-метохијског дијалекта, Рјечник говора јужне Србије, Речник говора Прошћења код Мојковца и Рјечник дубровачког говора. Платформа нам омогућава да унету реч можемо лоцирати у неком од поменутих речника - појаснила је мср Соња Манојловић са Института за књижевност и српски језик при Српској академији наука и уметности.
Изложба Светле речи за заинтересоване доступна је до 10. јуна.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa