Инфо

6. јун 2019.6. јун 2019.
Расница поплавила вртић
У ДЕЛУ ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА

Расница поплавила вртић

Обилне падавине које су у понедељак после поднева захватиле део коцељевачке општине проузроковале су изливање бујичних потока и мањих река. За нешто више од сат времена пало је око 40 литара кише по метру квадратном. Вода је плавила улице, дворишта, помоћне објекте, спорадично улазила у куће, продрла у вртић, производне погоне... Због тога је на једном делу територије ове општине проглашена ванредна ситуација.
Највећу штету у самој Коцељеви нанели су река Расница и поток Лукинац. Расница је у једном делу, надомак ушћа у Тамнаву, изашла из свог корита и поплавила ПУ “Полетарац” из које су деца безбедно евакуисана.
–Деца су се уплашила и почела да плачу. У том тренутку је било 135-оро деце и ми, запослени. Нас одраслих је опет било недовољно за толику децу у таквој ситуацији. Позвали смо Штаб и сетили се да ангажујемо аутобус да бисмо превезли децу на безбедну локацију. И улица је била пуна воде, није могло да се прође. Родитељи су неки долазили пешке. Децу смо евакуисали у Средњу школу уз велику помоћ родитеља и комшија из оближњих зграда који су их преносили до аутобуса јер је вода заиста била висока- изјавила је директорка вртића Гордана Мијаиловић.
У овој установи запослени су одмах након повлачења воде почели са чишћењем и санирањем последица. У помоћ су притекли и средњошколци који су желели да се најмлађи суграђани што пре врате у свој вртић. Обданиште, у којем је здравље и безбедност малишана увек било на првом месту, није радило наредних неколико дана.

ПОСЛЕДИЦЕ
ПОПЛАВА ТЕК СЕ СУМИРАЈУ
Још увек нема прецизних података о штетама које су овонедељне поплаве изазвале, али према речима председника општине и команданта Штаба за ванредне ситуације начињене су велиике материјалне штете.
–Оштећења на два трафоа су била. Синоћ је комисија била на терену и сагледавала размере ове непогоде. Већ дан након поплава започели смо са хитним, санационим радовима. Што се тиче штета у пољопривреди то још увек нисмо сагледали. Засигурно их има али у којој мери још увек нисмо сигурни- рекао је Душан Илинчић. Многи не памте да је икада пала оволика количина кише за изузетно кратак временски период. Кажу, лило је као из кабла. Вода је великом брзином изашла из корита и поплавила све што јој се нашло на путу. Готово да није било времена за било какву интервенцију. Огромна штета начињена је у производним погонима у индустријској зони. Поплављена је хала тзв.чарапаре. Вода је продрла и у још неколико околних предузећа.
–Страдала су бројна дворишта. Улице у којима канализација није могла да прими толику количину воде су поплављене. Поток Лукинац је такође направио велику штету. Постојећи канали нису могли да приме толико падавина. Са околних брда сва вода се слила у Коцељеву која је у котлини- објаснио је председник општине. Он је додао да је ситуација у понедељак била екстремна, али да је важно да се из ње извуку поуке како и шта убудуће треба радити, на чему инсистирати, шта поправити.
–Највише проблема изазвало је плављење вртића. На сву срећу, деца су безбедно евакуисана. Није било довољно времена за реакцију- истакао је Илинчић и додао да ће Општина учинити све што је у њеној моћи да се последице овог невремена што пре отклоне и ублаже штете.

БУЈИЦА СРУШИЛА
ДВА МОСТА
Набујала Расница однела је и два мања моста у приватном власништву. Страдали су дрвени пешачки и метални колски.
–Целокупна деснообална новоурађена подзида гледајући узводно реку Расницу је скинута. Бујица је одсекла и делове пољопривредних површина уз корито. Носила је све пред собом- рекао је председник општине Коцељева.
Поучени мајским поплавама из 2014. године у овој локалној самоуправи у протеклом периоду инсистирало се на уређењу речних водотокова, изградњи подзида и обалоутврда, постављању насипа...Природа је, међутим, и овога пута демонстрирала своју силу и подсетила да смо, у поређењу са њом, немоћни.
Ипак, слике са терена говоре да су последице можда могле бити мање да смо се одговорније понашали према природи и окружењу.
–Имали смо прилику да видимо грађанску немарност. Док су једни ставили дрва уз канал, други су изручили шодер и песак, а бујица их је понела и на тај начин су прављења зачепљења. Неопходна је промена свести код свих нас. У сваком случају, сценарио попут јучерашњег нисмо могли предвидети, али ни спречити- сматра Илинчић.

ШТЕТЕ И НА ПУТНОЈ
ИНФРАСТРУКТУРИ
Бујица и обилне падавине нанеле су озбиљна оштећења и на путевима, како на некатегорисаним тако и на саобраћајницама вишег реда.
Према речима команданта Штаба за ванредне ситуације Душана Илинчића евидентирана је, између осталог, штета на путу за Бресницу где је вода поткопала земљиште испод коловоза, што представља потенцијалну опасност.
Озбиљна оштећења су забележена и у Дружетићу, на путу према школи, који је остао без слоја асфалта.
–Осим реке Убаче и локални потоци су правили штету. Углавном на пољопривредним засадима. Парцеле су биле под водом, а нанете су и огромне количине шодера и муља. Ту су и велике штете на путној инфраструктури- изјавила је заменица председника општине Славица Ранковић.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa