Инфо

6. јун 2019.6. јун 2019.
Мене је далеки водио пут
Премијерно извођење „Писма из Авганистана“

Мене је далеки водио пут

Сценска адаптација култне књиге Бранка Голубовића Голуба из бенда „Гоблини“. Интересантна, необична форма, у којој се театар комбинује са панк-роком. Својеврсни изведбени путопис, али и живи споменик шабачкој рокенрол традицији
Премијерна извођења увек доносе носе чар ишчекивања. Посебно када је централна тема прича о култном шабачком бенду који је обележио једну епоху. Старији се сећају првих наступа, почетака, а они мало млађи регионалног успеха домаћег панк састава. Било је потребно неколико година, искуства, путовања, да би речи култних песама добиле обрисе, контуре јасне слике и стигле на другачију сцену. „Гоблини“, заштитни андерграунд сцене, сведок трајања и носилац максиме „punk's not dead“ још увек инспришу генерације. А чини се да је то нит која одржава у животу добро познати ритам. Посвећеност рокенролу и озбиљна база љубитеља квалитетног звука били су гарант да ће представа „Писма из Авганистана“ нагнати Шапчане да дођу у градски театар који је препознао спону између приче о једном бенду и једном граду.
Премијерним извођењем Шабачко позориште је заокружило тему сезоне, локалпатриотизам. Сценска адаптација култне књиге Бранка Голубовића Голуба из бенда „Гоблини“ изазвала је велико интересовање публике, љубитеља панк музике, пријатеља чланова бенда.
Представа је конципирана као омаж сусрету две генерације из једног града и обрисе добија када Џони, млади шабачки глумац, кога игра Никола Брековић, упознаје Голуба, свог идола из тинејџерских дана.
-Идеја се "крчкала" дужи временски период. Уз подршку Стевана Маринковића и Шабачког позоришта, сада смо је и реализовали. Било је занимљиво радити на представи, јер вас „тера“ из зоне комфора, доноси значајне животне поруке - рекао је Брековић.
Сусрет Николе (Џонија) и Голуба је сусрет позоришта и добре свирке, те су "Писма из Авганистана" представа интересантне, необичне форме, у којој се театар комбинује са панк-роком. Својеврсни изведбени путопис, али и живи споменик шабачкој рокенрол традицији за све љубитеље и поклонике звука „Гоблина”.
-Овом представом шабачки рокенрол је стекао право грађанства иако одавно постоји на јавној сцени - рекао је Стеван Маринковић, стручни сарадник представе и пријатељ Бранка Голубовића.
- Радио сам текстове за одређене нумере за албум „У магновењу“. Са Бранком сам неколико година водио емисију на другом програму Радио Шапца. Једном приликом Џони је дошао код мене, и тако се родила идеја о представи. Питао сам Голуба, он је прихватио. Тако је започео рад на овом пројекту - додаје Маринковић.
Због аутентичног стила писања, али и чињенице да је живот регионалне панк- рок звезде Бранка Голубовића, у далекој и необичној земљи, као што је Авганистан, будио велико интересовање, природно је било да фронтмен култног шабачког бенда постане инспирација за позоришни комад у ком се срећу Србија и Авганистан, Шабац и Џалалабад. Ипак, поставља се питање: Ко је ту „нецивилизован”, ко је дивљи, егзотичан, или удаљен?
-Начин на који Бранко описује једну удаљену културу наводи на размишљање да ли смо заправо и ми таква цивилизација. Због тога представу видим као тачку сусрета неколико генерација, театра и панк музике, андерграунда и мејнстрима. Чини ми се да су "Писма из Авганистана" права представа за крај сезоне јер доносе праву шабачку причу о култном бенду, књизи - појаснила је директорка Шабачког позоришта Миња Богавац.
У представи игра Никола Брековић, а свирају гитариста Милан Катанић и басиста Милан Станковић из групе “MOON”. Драматург је Иван Велисављевић, а редитељ Иван Томашевић. У представи се изводи музика “Гоблина”, а аранжман потписују “MOON” и Никола Брековић. Стручни сарадник је Стеван Маринковић; костимографкиња Селена Томашевић; за монтажу видео материјала био је задужен Дарко Павловић; а за графички дизајн група “Комбинарт”.
-О књизи може да се много прича и машта, то смо једним делом и пренели на сцену. Мислим да ће представа да расте и донесе нешто ново - навео је Иван Томашевић, редитељ представе.
Пре него што је завеса спуштена, публика је громогласним аплаузом поздравила улазак панк-рока у позориште и нумеру "Далеки пут" која је затворила театарско музичку рапсодију у нади да ће још дуго живети.
Због обавеза, Бранко Голубовић, није био у могућности да присуствује премијери. Тренутна локација чувеног Голуба је Јордан.
-Од објављивања књиге је протекло тачно десет година. Иако није отишла у заборав, никада нисам очекивао да ће се наћи на „даскама које живот значе“. Драго ми је да су догађаји и ликови написани у „аланфордовском“ и „монтипајтоновском“ духу, преточене у игру речи. Све то ми даје наду да ће ово дело дуго живети на позорницама широм Србије, а надам се и бивше Југославије - поручио је Голуб.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa