Инфо

6. јун 2019.6. јун 2019.
Звук који ће Шапчани заволети
Концерт симфонијског оркестра Музичке школе

Звук који ће Шапчани заволети

Музичка школа „Михаило Вукдраговић“ у протеклих неколико месеци низом концерата стидљиво је отворила своја врата и полако увела Шапчане у чаробни свет класичне музике. Наступи ученика, професора, у просторијама школе, Музеју шабачких Јевреја били су увертира за нешто ново, чиме ће, како наводе, померити границе у досадашњем раду. Петак, 7. јун резервисан је за концерт симфонијског оркестра и замишљен је поклон за све заљубљенике у непревазиђену хармонију класике. Више од 40 извођача наступиће на Великој сцени Шабачког позоришта, а за истинско уживање публике припремили су посебан репертоар. Идеја, можда не тако обична, али подухват вредан помена. Припреме су трајале неколико месеци, а пробе интензивиране у протеклих тридесетак дана. Професор Војкан Лазић поносно држи/носи диригентску палицу и за Глас Подриња открио је неколико детаља о оркестру и предстојећем концерту.
-Музичка школа има свој оркестар који је посебна репрезентација града и школе. Након запажених наступа, дошли смо на идеју да проширимо састав како би све добило другачију димензију. Као што је познато мали број градова у Србији има симфонијске оркестре који могу да изведу озбиљније композиције. Ово је пилот пројекат, али се надамо успеху и верујемо у њега - истиче Лазић и додаје да уз велику подршку управе школе храбро улазе у нови радни подухват.
-Директор Ђорђe Андријанић је неко ко одлично познаје свет музике и ослушкује наше потребе и значај популаризације класичне музике. У Шапцу постоји круг људи који неоспорно цене вредност праве уметности. Наш циљ је да креирамо конзументе како бисмо културу подигли на виши ниво. Ова концертна сезона за школу је била веома успешена, можда више него претходне и то је велики помак за све. Шабац не познаје звук симфонијског оркестра и сматрам да је добро да едукујемо људе, изградимо посебност, препознатљивост, јер имамо шта да понудимо јавности, публици. Улагање у културу је најважније, то је улагање у будућност.
Шта публика може да очекује у петак?
-Планирана су три клавирска концерта базирана на делима Баха, Бетовена и Шопена. Постоји намера и жеља да бар једном годишње организујемо концерт за посетиоце у граду како би чули симфонијску музику. Ипак, када говоримо класичној, она је број један у свету уметности. Иако сам идејни творац пројекта, имам пуну подршку колега и потрудићу се да оправдам очекивања, као и реализујем планирано. Ентузијазам, предан рад су покретачка снага чланова оркестра. Имамо помоћ колега са београдске филхармоније младих, диригента Ђорђа Павловића и професора Кентера из Новог Сада и неколико младих музичара који покривају део оркестра који нам тренутно недостаје. Велику захвалност дугујем и колегама из школе који су подржали идеју и активно учествују у реализацији не само овог пројекта, него када су у питању и друге активности школе и оркестра. Не бих много о даљим плановима, али постоји идеја да укључимо још један, или два, концерта и да то буде део клавирског такмичења које школа организује. Увођењем категорије пиано супериор за неограничен узраст где би такмичари имали прилику да свирају са оркестром значајно бисмо се издвојили као школа и град.
Музика се најбоље чује срцем неспутаног ума, духа и због тога је концерт симфонијског оркестра идеална прилика за поштоваоце класичне музике да дарују себи духовни хедонизам.
-Позивам публику да дође и подржи нас. Улаз је бесплатан. Надам се да ће им се свидети, јер до сада нису имали прилику да чују овакав звук уживо, а то ће уједно и бити подстицај за нас да са више енергије радимо.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa