Инфо

6. јун 2019.6. јун 2019.
Најздравије  месо на трпези
У ЈЕЛЕНЧИ КОД ШАПЦА НАЈВЕЋА ФАРМА КУНИЋА У СРБИЈИ

Најздравије месо на трпези

Хајком Ребит годишње произведе око 20.000 кунића. Месо кунића је изузетно здраво, богато цинком, витамином из Б комплекса и са 0 процената масти. Ускоро и у ресторанима
У Јеленчи код Шапца већ три године ради највећа фарма кунића у Србији - Хајком Ребит, са годишњом производњом од око 20.000 комада. И ту се не стаје. Ускоро ће ова фарма да добије и прву кланицу за куниће у Србији чиме ће њихови производи постати много доступнији.
Код нас у Србији још није у значајнијој мери заживела конзумација меса од кунића. То се полако мења, а све оно што данас неку храну чини здравом се налази у овој причи.
- Месо кунића је без икакве масти, 0 процената. На 100 грама меса има 22 грама протеина. Богато је цинком и витаминима из Б комплекса. Идеална је исхрана за спортисте, децу и оне са слабијим здравственим стањем - каже за Глас Подриња Немања Павловић са ове фарме.
Оно што је занимљиво је чињеница да се код нас у Србији често кунићи мешају са зечевима.
- Зечеви имају дуже ноге и уши, живе у дивљини, а кунићи се одгајају у домаћинствима. Кунићи се, за разлику од зечева, рађају слепи. Месо кунића није жилаво, нема ону арому дивљачи и најприближније је месу пилетине. Зато се и лако спрема у кухињи - наглашава Павловић.
На овој фарми око 60 мужјака и 400 женки репродукују 20.000 кунића на годишњем нивоу. Месец дана траје трудноћа код женки кунића и 18. дана после окота, женка се поново пари са мужјаком.
- Природа је тако уредила да женка кунића има осам сиса и толико младих може да одгаји. Неретко се дешава да женка окоти више и у том случају се младунци распоређују код оних женки које су имале слабији окот - напомиње Павловић.
Кунићи за неких три месеца до 100 дана, достигну потребну тежину. Ова фарма у својој понуди има комплетног кунића, димљене делове, али и кобасице и ћевап месо. Могуће је купити и чисте батаке, као и џигерицу.
- Конзумација овог меса је изузетно присутна широм Европе. Највише се користи на Малти, а не заостају ни у Француској, Италији. Русија је, такође, велики конзумент, и тамо се једино користи у преради за храну за децу - истиче наш саговорник.
Павловић наглашава да свако ко проба месо од кунића буде више него задовољан и да га редовно користи у исхрани. Захваљујући бројним трговинским ланцима, месо кунића је све присутније на нашем тржишту. Месо са фарме у Јеленчи се највише продаје у Београду и Новом Саду, а најприсутније је у трговинама Делеза.
- Чим будемо изградили нашу кланицу, почећемо да снабдевамо и ресторане у Шапцу и широм Србије. То би у великој мери требало да оживи конзумацију ове врста меса. Најважније је да се ради о изузетно здравој врсти меса које је идеално за сваку врсту припреме - додаје Павловић.
Кунић на бело
За ово јело је потребан један кунић, кашичица вегете, 80 г оштрог брашна, кашика домаће свињске масти, 200 г лука, 100 г шаргарепе,, кокошија супа, две кашичице густина, 200 г киселе павлаке, црни бибер млевени и першун. Кунића исеците на веће комаде, поспите га вегетом и пустите да одстоји 15-ак минута. Нарезано месо кунића уроните у брашно како би се добро обложило. На добро загрејаној масноћи пропржите месо са свих страна до лепе златножуте боје. Месо извадите са стране, па на истој масноћи пропржите ситно насецкани лук до лепе жуте боје. Додајте шаргарепу нарезану на колутиће и кратко пропржите. Вратите месо, сипајте 500 мл воде, додајте супу и кувајте поклопљено на лаганој ватри по потреби додајући воду. Кад кунић омекша, додајте густин размућен у 50 мл воде и још кратко прокувајте. Макните с ватре, промешајте киселу павлаку, насецкани першун,и послужите уз тестенину по жељи. Како би месо добило ароматичнији укус, приликом пржења можете га лагано подливати белим вином.

Вакцина против
свињске куге
Осим за исхрану, кунићи се користе и за израду вакцина против свињске куге. Управо због тога је и један од највећих купаца Ветеринарски завод у Суботици. За ову вакцину у Заводу користе крв и слезину. Због све веће потражње, на фарми у Јеленчи су више него расположени за корпорацију са људима који су заинтересовани за ову врсту посла.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa