Инфо

13. јун 2019.13. јун 2019.
Улагање за вишеструки бенефит
ПРЕДСТАВНИЦИ ШАПЦА У БЕОГРАДУ ПРЕДСТАВИЛИ
СВОЈ ПРОЈЕКАТ ОДБРАНЕ ОД ПОПЛАВА

Улагање за вишеструки бенефит

Упркос јаким падавинама није било изливања. Уложено око милион динара. Промењена свест грађана. Очишћено око 70 процената тока Думаче. Нема новог смећа. Мештани од противника постали сарадници
После поплава 2014. године које су погодиле Србију и регион, а где је велику штету претрпео и шабачки крај, Градска управа одлучила је да уложи значајна средства како би превенирала свака наредна слична непогода и како би се трајно ово подручје, уз бројне водотокове, постало безбедно у случају поплава. Знали су да нема места одлагању, те су током 2015. и 2016. планове реализовали, истакао је градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић, на недавној конференцији за медије у Београду, где је представио начин на који је Шабац обезбедио подручје своје локалне самоуправе.
-После искуства од пре пет година, схватили смо да не можемо да се поуздамо у наду да се нешто слично неће поновити и одлучили да делујемо, да причу заменимо конкретним потезима. На подручју Града је око 2.000 километара каналске мреже и ми смо најпре детектовали 19 критичних тачака одакле смо кренули акцију чишћења водотокова другог реда. За комплетан процес смо издвојили милион евра, али је то улагање вишеструко исплативо, јер је превенирало штету од најмање два милиона евра, заштићена су домаћинства, земљиште, а одатле исходе и друге бенефиције за власнике. У претходном периоду фреквентност и интензитет кише није у Шапцу био мањи од већег дела Србије, али ми нисмо имали било какво изливање, штету или слично – рекао је Зеленовић.
Осим конкретних резултата, посебно је значајна, како истиче Ненад Илић из Комуналне полиције, промена свести код мештана који су, практично, од противника постали сарадници и велика помоћ у реализацији.
-Почели смо у периоду када летина стиже на завршну обраду и није било лако људима објаснити како неки потези који њима личе на рушење, нешто деструктивно, доносе врло брзо велике предности. Уз наш рад регулисали смо и правну нормативу доношењем Одлуке о управљању отпадом. Очишћено је око 70% тока реке Думаче, а како су напредовали радови, тако је неповерење постајало поверење и убрзо су пољопривредници постали савезници. Данас је ситуација таква да су те парцеле уз водотокове заштићене, аутоматски вредније, нема опасноси од изливања које ће уништити принос, што опет значи приход. Нема новог смећа у каналима, што говори о промени свести код људи – сматра Илић.
-Све смо реализовали уз помоћ Комуналне полиције, али и захваљујући доброј сарадњи са грађанима. Упркос дуговањима државе према граду, пронашли смо средства и уложили у овај, већ сада се испоставља, изузетно важан пројекат – наглашава Јелена Топаловић – Петровић, помоћник градоначелника.
Први човек града посебно је истакао да је сва суштина у усмеравању расположивих средстава у корист грађана, а не у стварање система „капиларних гласова“, као што је случај у већини локалних самоуправа у Србији.
-Ми смо увели ФУК, Финансијско управљање и контролу, где се тачно прати где се улажу средства грађана. Уз правну нормативу, ми смо током периода о коме говоримо постали један од седам градова где се смеће односи са целе територије, те више нема нико потребу да га одлаже тамо где не треба, а што је створило проблем пре пет година. Дакле, изабрали смо потребе грађана пре стварања система одржавања власти стварањем „капиларних гласова“, што је метод којим се служи актуелна републичка власт, као и руководство велике већине локалних самоуправа у Србији. Изабрали смо да у систему Града ради 1.276 запослених уместо 2.400 или 2.800, колико запошљавају локалне самоуправе Панчева и Лесковца, градова величине Шапца, у јавном сектору свог делокруга. Уколико те бројке не значе много, довољно је рећи да се за плату једног запосленог, у бруто износу, годишње издвоји око милион динара. Помножите то са разликом у броју запослених и све ће бити јасно. Нама држава дугује око 30 милиона динара, но захваљујући систему ФУК ми функционишемо – закључио је Небојша Зеленовић.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa