Инфо

13. јун 2019.13. јун 2019.
Променићемо ову земљу
И У ШАПЦУ ОБЕЛЕЖЕНО ШЕСТ МЕСЕЦИ
ОД ПОЧЕТКА ПРОТЕСТА

Променићемо ову земљу

Двадесетак активиста СНС покушали да испровоцирају инцидент током говора Драгана Ђиласа који је грађанима поручио да не обраћају пажњу на
њихове псовке
Пола године протеста против режима Алексдандра Вучића обележено је и у Шапцу. На протресту у нашем граду који је организован у суботу 8. јуна, говорио је један од оснивача Савеза за Србију и председник Странке слободе и правде Драган Ђилас.
Уочи његовог обраћања, окупила група активиста Српске напредне странке који су узвикивали увреде и покушали да испровоцирају инцидент, а Ђилас је поручио окупљеним Шапчанима "да не обраћају пажњу на њихове псовке и схватање демократије".
Он је поручио да је Србија подељено друштво у којем се људи мрзе само због тога што гласају за другу политичку опцију.
- Због тога је неопходно и могуће изградити земљу у којој ће свако моћи да каже шта мисли, а да за то не сноси последице. Александар Вучић је изгубио додир са реалношћу, маше људима на улици којих нема и шаље своје активисте да звижде, мислећи да ће тиме нешто да промени. За вас имам само један захтев, немојте никада, када ми постанемо власт, да се понашате овако и људима радите оно што они данас нама раде - рекао је Ђилас Шапчанима.
Лидер ССП је казао и да је много тога урађено у претходних шест месеци, што се види и по томе што је "Европа јасно рекла шта мисли о Александру Вучићу и протестима који су мирни, а само власт покушава да их представи као насилне". Он је додао да без обзира на поруке које власт шаље, председник Србије ће схватити да ће морати да разговара са опозицијом, као и да се мора доћи до поштених избора како би се смањиле тензије и агресија у друштву.
- Замислите Србију у којој сваки лекар има плату минимум 1.000, а наставник најмање 600 евра, у којој свако дете има бесплатне уџбенике и оброк у школи, у којој они који пребијају људе знају да ће за то одговарати, у којој власт није повезана са криминалом, у којој ће људи желети да остану. Кад ме млади људи питају зашто да остану у Србији, ја им кажем, ако нису при крају факултета, остани сине, остани ћерко, ми ћемо променити ову земљу и ти ћеш моћи да радиш и живиш као човек. Не бих стајао пред вама да не верујем у то - рекао је Ђилас.
На протесту у Шапцу говорио је и Југослав Кипријановић, председник Градског одбора Двери у Београду.
Кипријановић је рекао да „има велику трему“, јер су се и представници власти придружили протесту, с обзиром на то да су активисти СНС дошли на протест и пиштаљкама и другим реквизитима ометали говорнике, а нису изоставили ни низ најгорих увреда које су нон-стоп упућивали присутнима.
- Нисмо се ми овде окупили да бисмо рушили власт због власти, ми смо се окупили овде јер се у овој држави више не живи нормално. Све оно што је некада било нормално, постало је ненормално. Ми морамо том лудилу једном да станемо на пут. Оно што је велики успех ових шестомесечних протеста јесте што смо показали да се не бојимо, да се нећемо бојати и да ћемо издржати до краја. Србија је устала, нећемо дозволити да нас један диктаторски режим заплаши својим батинашима, вувузелама и криминалцима“, истакао је он.
Кипријановић је казао да ови протести нису само протести опозиције, већ и студената, обичних грађана, али и угледних јавних личности, лекара и професора.
- Зато ја поздрављам све вас, слободне Шапчане у овом слободном граду, који сте успели да се одупрете лудилу, да под једним велики притиском задржите демократску власт која је легитимно на демократским изборима успела да освоји власт у овом граду и да је задржи и ја вам на томе одајем велико признање“, рекао је Кипријановић.
Е. Г. П.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa