Инфо

13. јун 2019.13. јун 2019.
Кривина у огледалу

Најгори је муљ после поплаве

Више од недељу дана је било потребно човеку који не избегава да се слика за медије, а у томе и ужива, да се догега до поплавама уништених простора у Србији.
Сигуран сам, ма убеђен, да би и Војислав Коштуница брже, боље и јаче реаговао у овом случају од Прворођеног. Мајстор медијске манипулације још једном је све грађане Србије унизио својим понашањем којим је успео да још једном преокрене ствар у своју корист.
Основни проблем са поплавама је био тај што је остало забележено да је министар пољопривреде Бранислав Недимовић у децембру месецу прошле године рекао да је власт урадила све и да никакве воде никада више неће да поплаве Лучане. Неке воде су, међутим, 3. јуна поново погодиле ову малу шумадијску варош у коју се пола Баната слило пре нешто више од годину дана када је требало бранити власт на локалним изборима. Власт су одбранили, мештане од воде нису.
Паметно по себе и своје, Прворођени је искулирао неко време. Нису се оглашавали о поплавама, нису обилазили терене, није Прворођени успео да „спаси“ ниједно дете као ономад оног дечкића из смета код Фекетића. Мук. Чак је Ани Брнабић било мрско да било коју реч каже о поплавама, јер је, побогу, овако диван дан глупо кварити било каквим питањима. Надам се да нико не спори да јасно и гласно поставим питање - шта су сви они од њега до оног најмањег шрафа у Влади Србије, имали паметније све ове дане да раде него да буду у поплављеним деловима Србије?
Нека нормална власт и нормалан председник и премијер, поплављена подручја би посетили истог дана или следеће јутро. Не наш. Он је морао да амортизује ситуацију коју је сам направио и коју иначе зида свих ових седам година. Морао је да сачека да се слегне, и онда је уз помоћ репортажних кола Пинка, обишао све поплавама погођене општине. И наравно, Пинк је имао целодневни програм, од раног јутра до раног поподнева, камере ружичасте стварности у Србији забележиле су сваки детаљ.
У таквој ситуацији, од себе је направио Месију, спасиоца. Пекарима је обећао три милиона да обнове пекару и да „занове“ машине у њој. Једном дечаку, којег додуше није спасио из набујале воде, али да је подигао на рамена, обећао је да ће да му купи бицикл. Свом шефу кабинета и Марку Благојевићу је само издавао наређења колико и где пара да се да и у каквим роковима. Нисам сигуран да је то баш посао председника, пошто ова земља има владу, министарства, министре, агенције... То је њихов посао, за шта их грађани плаћају? Искрено, није ни ово лоше. Кажу да поплава није најгора ствар, већ онај муљ који остане после ње. Увек се појави када све прође, нешто попут управо ове ситуације од пре неки дан.
Комплетна пропаганда која за циљ има његов бољитак, а не помоћ унесрећенима. Захваљујући директном преносу, имали смо прилику да видимо и неке детаље који баш и нису били део ружичастог сценарија. Тако се иза Прворођеног појавио један домаћин и изборио да размени коју са њим. Одмах се видело да Прворођеном није баш мило што му се обратио.
- Ја сам тај и тај који је главни кривац за ове поплаве - почео је овај домаћин.
Њега су апострофирали као некога ко није хтео да да своју парцелу за изградњу зида којим би и друга страна реке Бјелица била ограђена. Терао је Прворођеног да прочита, а он се није дао, јер је, као фол, већ био обавештен и опућен у проблематику. Зна да тај домаћин није крив, њему је тако рекао, а непосредно пре тога говорио је да су криви неки домаћини и неки општинари. И на креју му је онако суптилно, државнички реко да је много тежак човек - 305 кила. То је, браћо и сестре, наш председник. Вечити продавач магле и илузије.
Био је и непријатан разговор са оцем младића који је настрадао у фабрици Милан Благојевић у Лучанима и који не одустаје од борбе да се сазна коначна истина о томе како је и за шта настарадао његов син. И то је Прворођени покушао да спречи обећањем да ће да га прими у понедељак у 11 у свом кабинету, али се видело да му је непријатно, јер је отац помињао министра војног који је у 50. година одслужио војни рок од 15 дана, а он је војнички шињел носио 15 месеци.
Шабац, на срећу, није био поплављен. Кажу да су све урадили што је било потребно како би се спречила ситуација. У наш град није дошао комшија Недимовић да се похвали како је држава учинила све не би ли се спречиле поплаве у будућности. Неко је други то морао да уради и то треба имати на уму. Једино су шабачки напредњаци поплављени, јер их је киша неколико пута поштено „опрљила“ током њихових протеста у којима траже да Прворођени ослободи Шабац. Али, добро, демократија је то. Проблем је само што се неко за промене бори сам, а неко други за то није способан, па у помоћ зове спасиоца.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa