Инфо

13. јун 2019.13. јун 2019.
Љубав, тајни састојак најбољих капљица
ОДРЖАНИ ОСМИ “ДАНИ РАКИЈЕ”

Љубав, тајни састојак најбољих капљица

Најбољи су награђени одлуком стручног жирија који је бирао између више од 80 узорака. Посетиоци су имали прилику да бесплатно дегустирају ракију, а оно што им се свидело могли су и да купе. Манифестацију су традиционално организовали Удружење “Дани ракије” и Туристичка организација Шапца, под покровитељством Града Шапца
Велики број произвођача ракије из целе Србије, као и из Босне и Херцеговине и Македоније понудио је у петак и суботу Шапчанима своје најбоље производе на осмим “Данима ракије”. Најбољи су награђени и то одлуком стручног жирија који је бирао између више од 80 узорака. Посетиоци су имали прилику да бесплатно дегустирају ракију, а оно што им се свидело могли су и да купе. Неки од произвођача изложили су и друге производе од воћа, као што су ликери, сокови или слатка, а било је и вина, па су и они који не пију ракију могли да одаберу нешто за себе.
Манифестацију су традиционално организовали Удружење “Дани ракије” и Туристичка организација Шапца, под покровитељством Града Шапца. Одликује је спој традиционалног и модерног, а ове године савремену ноту догађају дао је концерт “Мода бенда”. На бини, која је била постављена на Тргу шабачких жртава, наступили су и Ивана Страхињић, професионални плесач и кореограф, Балетски студио “Рива” и тамбурашки оркестар “Бисерница”.
Прошле године стручни жири почео је да оцењује узорке ракија. Ове године од 82 узорка један је добио бронзану медаљу, 58 сребрну, а 20 златну.
-Најважнији су љубав и стрпљење. Уложили смо много рада и труда, много дана провели уз ракију, пробали доста пута, да бисмо на крају добили врхунски квалитет. Почели смо да производимо ракију 2004. године, искључиво из љубави према воћарству и производњи жестоких алкохолних пића. Прво смо производили само за себе, а 2011. године смо изашли на тржиште и од тада се трудимо да напредујемо и подижемо квалитет и стичемо нова знања о ракији. Посебно нам је драго да смо награду добили баш за дуњу, јер потрошачи у Србији најмање знају о тој ракији и ту је највише фалсификата и ракија лошег квалитета, навео је Марко Илић из дестилерије “Стара песма” апсолутног победника фестивала.
Жиријем који је оцењивао узорке ракија председавао је проф. др Нинослав Никићевић, први и једини доктор шљивовице у Србији. Уручио је признања свим добитницима награда, али и поделио вредне савете произвођачима.
-Увек искористим прилику да скренем пажњу на типове алкохолних пића где се највише греши и где произвођачи треба да уложе највише труда и подигну квалитет. Генерално сам задовољан квалитетом јаких алкохолних пића у Србији, поготово шљивових препеченица, који је последњих десетак година рапидно повећан. Желим Шапцу да наредне године има два дана оцењивања и више од сто узорака. Видим да су овде задовољни и посетиоци и произвођачи, а то је најважније, истакао је Никићевић.
Управо вођени његовим саветима Гачићи из Богатића направили су барикиране верзије ракија. Специфичну арому и слаткаст укус ракије су добиле од бурета од паљеног храста у ком су држане. Ова бурад иначе се користе за врхунска црвена вина, вињаке, коњаке, вискије. Зоран Гачић истиче да његова супруга Данијела сноси заслуге за овај подухват.
-Наша ракија од малине и барик кајсија ове године су освојиле златне медаље. Ове године смо дали на оцењивање нове производе, а за старе знамо какви су јер су већ оцењени. Када добијемо потврду од научника да је нешто добро много нам значи. Знамо да смо посао урадили како треба. Ово су седми “Дани ракије” на којима учествујемо. Први сајам је био и окидач за све ово чиме се данас бавимо. Први пут смо наступили са четири производа, да бисмо после седам година стигли до 81. Презадовољни смо и организацијом и посећеношћу, која је много већа него прошле године, а и догађај је одлично медијски пропраћен, каже Зоран Гачић у име пољопривредног газдинства “Гачића магаза”.
Доказ да најбоље ракије из овог краја долазе из породичних газдинстава је и дестилерија “Војвода” из Свилеуве. Сву ракију праве од воћа из својих воћњака, а у понуди су имали шљиву, кајсију, дуњу и медовачу. На “Данима ракије” појавили су се трећи узастопни пут.
-Похвалио бих организаторе и све који подржавају ову манифестацију. Све више људи долази и град се упознаје са добрим ракијама. Људи их препознају и траже. Важно је да постоје овакви догађаји, како за произвођаче, тако и за потрошаче, да могу да знају где да набаве квалитетну и проверену ракију. Продаја се не заснива само на готовом новцу, него и на маркетингу. Шабац је град који има потенцијал и треба му понудити што више производа, а онда ће доћи и продаја. Нама највише траже шљиву, која је једно време била у сенци, а сада се враћа на сцену и све је популарнија, посебно старије од пет година које имају специфичан укус, каже Марко Момировић из дестилерије “Војвода”.
Манифестација је одличан начин да се произвођачи сусретну са власницима угоститељских објеката и продавница који ће њихове производе уврстити у своју понуду. Подрум “Драмић” из Крагујевца Шапчанима се представио други пут на “Данима ракије”.
-Лепо је овде и догађај је добар за излагаче. Организација је изузетна. Излажемо на различитим сајмовима по Србији. Нисмо много познати у Шапцу и ово је одличан начин промоције. Посетиоцима се највише свиђа наша шљива која је стара 29 година. Поред тога у понуди имамо и крушку калуђерку и чачанку родну стару четири године, навео је Дарко Маровић из подрума “Драмић”.
Ове године и време је послужило организаторе па је посећеност манифестације била изузетно велика. Из Удружења “Дани ракије” не крију задовољство.
-Задовољни смо и одзивом и посетом. Трудимо се да сваке године осавременимо манифестацију. Ове године смо то урадили на одличан начин. Највећа посећеност је била управо за време концерта “Мода бенда”. Задовољни су и излагачи. Честитамо победницима, а свима који нису освојили награду ове године желимо да им се то деси на следећим “Данима ракије”, каже ПР манифестације Марија Поповић.
Члан Градског већа Божидар Катић у име Града честитао је Удружењу “Дани ракије” на свему што су радили претходних година. Истакао је да им није било лако да од почетне идеје дођу до сада препознатљиве манифестације.
-Нијае их служило ништа, почев од времена до разумевања средине. Ипак, успели су у томе што су желели и ово је круна мукотрпног, тешког и озбиљног рада, навео је Катић.
Спој традиције
и модерног
Директор Туристичке организације Шапца Срђан Митрашиновић на отварању “Дана ракије” пожелео је гостима добродошлицу у град хумора, сатире и престоницу добре ракије.
-Шабац има дугу традицију у производњи воћа и велики део те производње “веселе машине” из Мачве, Поцерине, Посавине преради и од ње произведе добру ракију. Дуга традиција, много знања и искуства, велика енергија и ентузијазам људи из Удружења “Дани ракије” са једне стране, и чивијашки дух са друге стране, сваке године нам даје могућност да спојимо традицију и модерно. Због тога ова манифестација, уз све излагаче који долазе овде, из године у годину постаје већа и важнија. Значај ове привредно-туристичке манифестације препознала је и регионална радна група SWG која је ове године подржала реализацију “Дана ракије”.

Победници
Три велике златне медаље добили су најбољи. Апсолутни победник по оцени стручног жирија је дуња из бурета “Стара песма” из Бајине Баште . Друго место освојила је “Тривунова ракија” шљива из 1996. године дестилерије “Тривулекс” из Лесковца. Треће је било пољопривредно газдинство Сладојевић из Панчева са медовачом.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa