Инфо

13. јун 2019.13. јун 2019.
НАГРАДЕ ЗА ПОЕЗИЈУ КОЦЕЉЕВАЧКИХ ОСНОВАЦА И СРЕДЊОШКОЛАЦА

Стиховима опеване лепоте Србије

Коцељевачки основци и средњошколци неретко учествују на литерарним конкурсима у нашој земљи и освајају награде. То се недавно догодило на конкурсу који је расписало удружење “Дани ћирилице Баваниште” под покровитељством Министарстава просвете и културе и Општине Ковин на којем је Никола Милошевић, ученик шестог разреда, освојио треће место у конкуренцији ученика старијих разреда основне школе.
Овај тринаестогодишњак аплицирао је са песмом “Земља” у којој су опеване лепоте Србије.
–Песме пишем од петог разреда. Волим то да радим и мислим да ћу наставити. Ова награда ми веома значи. Поносан сам и срећан што сам је добио- каже Никола.
Поносна је и његова професорка српског језика Татјана Јеремић која је истакла да је дечји сабор “Дани ћирилице” покренут пре седамнаест година са жељом да се допринесе очувању српске културне баштине, језика и писма, песме и игре, старих заната, обичаја и православне вере. Окосницу Сабора чини конкурс за најбољи литерарни рад, најлепши калиграфски рад, иницијал, вез, илустрацију и израду лутке у народној ношњи.
-Свечана додела награда најуспешнијим ученицима и њиховим менторима одржана је у ОШ “Бора Радић” у Баваништу, а поред изложбе најлепших радова, учесници су уживали у богатом културно-уметничком програму и дружењу са познатим песницима из Србије и Румуније. Стиховима надалеко чувене поезије Момчила Одаловића затворен је конкурс који је Министарство просвете уврстило у програм републичких смотри са међународним учешћем- истакла је професорка Јеремић.
ЉУБАВ НИЈЕ САМО РЕЧ
Татјана је поносна и на успех својих ученика у средњој школи. На међународном књижевном конкурсу “Шантићева реч” који је поводом традиционалне манифестације “Шантићеви дани” организовала ОШ “Алекса Шантић” из Калуђерице учествовали су средњошколци из Коцељеве. Од 700 радова пристиглих из 137 образовних установа како из наше земље, тако и из околних земаља из региона, ученица трећег разреда пољопривредне струке Теодора Илић, освојила је друго место за поезију у категорији ученика средњих школа.
Она се представила својом првом песмом под називом “Љубав није само реч”.
–Инспирација је била сама тема, а то је љубав. Ја сам једноставно особа која зна да воли, а не да мрзи. Ово је моја прва песма коју сам написала. Исказала сам осећања кроз стихове - рекла је Теодора која је открила нови таленат.
В.Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa