Инфо

13. јун 2019.13. јун 2019.
Иванова младалачка љубав се остварује
ИЛИЋИ ИЗ КЛЕЊА ВИШЕСТРУКИ ОСВАЈАЧИ ПЕХАРА
НОВОСАДСКОГ МЕЂУНАРОДНОГ САЈМА ПОЉОПРИВРЕДЕ

Иванова младалачка љубав се остварује

Првокласне млекуље и “бело стадо” за пример. Пресудан педигре и квалитетна исхрана стоке. Нема одустајања, а у свакој професији постоји ризик
Иван Илић из мачванског села Клења је од малена желео да се бави пољопривредом. Данас не жали што је изабрао тај посао иако је доста ризичан и тежак. У породичном газдинству са оцем Верољубом, супругом Јеленом, мајком Верицом и баком Јеленом, остварују врхунске резултате, пре свега у сточарству, о чему најбоље говори и пет освојених пехара, за две године учешћа на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду.

Припрема
квалитетне
силаже смањује трошак сточне хране
Иван је завршио средњу школу у Богатићу на смеру за машинство, а како данас каже, са пет година је маштао о развијеном породичном газдинству. То се на његову срећу и обистинило. На тек завршеном 86. Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду, отац Верољуб награђен је пехаром сајма за колекцију јуница (Сименталска раса), а он је добио два шампионска пехара за колекцију оваца и двиски и пехар сајма за младе овниће, Ил де франс расе. У модерним оборима данас имају 18. музних крава и стадо од 130 оваца. Тржишту дневно испоручују 380 литара млека.
- Наравно да свега не би било без упорног и напорног рада. Коначно без рада нема ни успеха. Ризик се подразумева и није увек исплативо, али не кајем се због овог избора. Тренутно у сточарству налазим какву-такву рачуницу. Врло је важан и готово пресудан педигре стоке али код нас не оскудевају ни за квалитетну храну, каже овај млади и успешан пољопривредник.
Доста хранива купује али део и сам припрема. Располаже са пет хектара сопственог земљишта, а око осам узима у закуп. Највише производи кукуруз, сунцокрет, луцерку и јечам. Трошкове хранива за стоку умањује припремом квалитетне силаже.

Свидело му се
овчарство
Иван је доста новца уложио у овчарство. Прво је купио стадо од 30 грла. Сада има 130. Свидело му се “бело стадо” и одлучио је да га увећа. Све овце су расе Ил де Франс, беспрекорно ошишане, смештене у модеран обор.
- Мора се уложити да би се исплатило. Прворазредан је педигре, генетика без које нема квалитета. То никада не губим из вида, а потом долази добра храна. Много је тога што треба испунити за изложбу. Учествовали смо с доста успеха на многим, а издвојио бих ове пехаре освојене у Новом Саду, каже наш саговорник.
У свему има велику подршку и помоћ породице. И држава препознаје његову жељу која је с временом све већа. Не стиди се свог животног опредељења, а и амбиције, о којима не би овом приликом говорио, нису мале.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa