Инфо

13. јун 2019.13. јун 2019.
Пут хуманости, за живот будућих нараштаја
ДУШАН МИЛОЈКОВ ПРОШАО КРОЗ ШАБАЦ
НА ПУТУ КА БРИСЕЛУ

Пут хуманости, за живот будућих нараштаја

Душан Милојков, на свом двоточкашу, прошао је и кроз наш град. Шабац је једна од станица на његовом путу хуманости који ће спојити давни, младалачки сан и мисију која у својој основи има помоћ превремено рођеним бебама. Он је на путу од 8.000 километара, оне је на пропутовању чија путања је линија што ће „окружити“ Европу.
-Све почиње рођењем и ја сам желео да спроведем једну хуману акцију у сарадњи са Ротари клубом Панчево. Они су, заједно са другим Ротари клубовима у Србији, сакупили новац да купе скенер. Понудио сам им пројкеат прикупљања средстава за нови инкубатор кроз вожњу ободом Европе, односно прикупљањем средстава на тај начин уз њихову помоћ. Добио сам апсолутну подршку "ротаријанаца", дистрикт Србија и Црна Гора и кренуо сам на пут до Брисела - истакао је Милојков којег су у Шапцу дочекали шабачки "ротаријанци".
„Ротари“ клубови на месту проласка обезбеђиваће му смештај и уплаћивати донације за набавку инкубатора. О својој љубави ка бициклизму могао би данима да прича, да указује на бројне предности овог спорта и вида рекреације, а баш ову мисију везује још једна, тешко видљива, а опет очигледна спона.
-Положај тела приликом вожње најсличнији је положају детета у телу мајке. За дете кажу да је у стомаку згрчено, а бициклиста такође изгледа тако. Уз то, ода бициклизму је ода здрављу, јер је ово један од најбољих видова рекреације. Руке носе највећи део оптерећења, на седалном делу је мањи део. Трудим се да свој живот употпуним хуманошћу, а у најранијој младости сам пожелео да прођем ободом Европе. Могу да кажем да сам прокрстарио средиштем континента, али је обод остао жеља. Спојио сам снове и жеље, те је идеја „рођена“. Уз све поменуто, не треба заборавити ни еколошки аспект вожње „бајса“ – појашњава Милојков.
Целокупан пут ће Милојков реализовати кроз три етапе. Прва је почела 1. јуна, из Панчева, биће завршена у Бриселу (приближно 8.000 км). Следи пут до Москве, Истанбула, потом повратак преко Албаније, Грчке до Хиландара и на крају до Црне Горе што је крај пута.
-Већ сада сам испуњен срећом и поносом. Сви бициклисти знају колико је тешко возити нашег „миљеника“ на отвореним путевима. Носи ме жеља да помогнем и свест да од мог подухвата корист има шира друштвена заједница и то ме испуњава. Своје откуцаје срца поклањам нерођеним бебама – закључује Милојков.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa