Инфо

13. јун 2019.13. јун 2019.
Учитељ каратеа и живота
ТОМИСЛАВ КОЈИЋ, НАЈСТАРИЈИ КАРАТИСТА НА СВЕТУ

Учитељ каратеа и живота

Захвалан сам Богу што ми је дао добро здравље и вољу да вежбам у овим годинама. Спорт ми је много помогао да сачувам здравље и виталност. Као професор физичког учио сам децу, а пре свега сам научио себе, како да оптерећење сведем на “таман”, наводи Којић
Мало Шапчана зна да најстарији активни каратиста света живи у Мајуру. Са друге стране, мало је оних који не знају Томислава Којића, истакнутог спортисту и професора физичке културе. Са седамдесет једном годином већ осам година је најстарији такмичар у фудокан и традиционалном каратеу. Два пута је наступао и за WKF (светску карате федерацију), а у Аустрији добио признање као експерт каратеа као најстарији такмичар.
-Захвалан сам Богу што ми је дао добро здравље и вољу да вежбам у овим годинама. Спорт ми је много помогао да сачувам здравље и виталност. Као професор физичког учио сам децу, а пре свега сам научио себе, како да оптерећење сведем на “таман”, наводи Којић.
Био је првак државе, Балкана, Медитерана, Европе и света. Увек када се такмичио освајао је једно од прва три места. Ипак, највећим успехом сматра баш то што је најстарији такмичар на свету и што равноправно може да се бори и са три деценије млађима. Дневно уме да изведе и по 1.000 удараца у “макивару” (покретну даску за ударање на тренингу).
Детињство је провео у Клењу. Тамо су имали станара боксера, који га је заинтересовао за борилачке вештине већ у четвртом разреду основне школе. Средњу школу је завршио у Бијељини, где је од 16. године боксовао за “Радник” и од тада се непрекидно такмичи.
По завршетку студија вратио се у Шабац где је 1972. године основао први карате клуб у граду “Напредак”. Као професор физичког радио је у Средњој пољопривредној школи у Шапцу.
Од 2010. године у Мајуру води клуб “Соко”. До сада је на хиљаде деце научио не само спортским вештима, него и да буду људи за пример. На тренизима на пример уче како да перу зубе и правилно користе прибор за јело. Више од 50 његових ученика носи звање “мајстора” каратеа. Многи од њих су успешни и у иностранству.
Тренутно у клубу има тридесетак деце, углавном основношколског узраста. Успешни су на такмичењима где највише раде кате, јер традиционални карате захтева озбиљније ударце у борбама.
Имао је понуде да оде у иностранство, али је увек био локалпатриота и остао је овде, иако од каратеа никада није могао да живи. Финансије су проблем и сада. Издржава се од професорске пензије, док средства од чланарине улаже у салу за тренинге.
-Тело могу да спремим за такмичење и да дам максимум, али џеп не могу. Све кошта. Одлазак на такмичење у иностранство је и до 500 евра. Друге земље, па чак и наша комшијска Босна и Херцеговина су то другачије уредиле.
Најсрећнији је што је својих четворо деце извео на прави пут. Сви су успешни и остварени људи. Све што је зарадио уложио је у њих и сматра да су деца најбоља инвестиција.
Седморо унучади добри су ђаци и добри спортисти. Три унуке кренуле су дединим стопама, док су се остали определили за друге спортове.

М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa