Инфо

20. јун 2019.20. јун 2019.
Чувар традиционалних пољопривредних производа
ПРИЗНАЊЕ ЗА “ФЕСТИВАЛ ЗИМНИЦЕ”

Чувар традиционалних пољопривредних производа

Према речима општинског руководства, бити у друштву оних који су добитници признања из својих области је част сама по себи. Награда је сатисфакција за деценијски рад и пријатно је изненадила организаторе коцељевачког сајма
Манифестација “Фестивал зимнице” недавно је на реномираном новосадском сајму пољопривреде награђена признањем у области очувања традиционалних пољопривредних производа. Пехар и повеља уручена је председнику СО Коцељева и народном посланику у републичком парламенту Верољубу Матићу, некадашњем председнику општине, који је на тој позицији био у време одржавања првог “Фестивала зимнице” пре једне деценије и који ју је подржао, препознајући значај његовог одржавања за тамнавски крај.
Према речима општинског руководства, бити у друштву оних који су добитници признања из својих области је част сама по себи. Награда је сатисфакција за деценијски рад и пријатно је изненадила организаторе коцељевачког сајма.
–Очување традиционалних производа и јесте у основи нашег сајма. Остали смо верни традицији и традиционалној производњи зимнице. Новосадски сајам је знао да препозна нашу манифестацију као нешто што је веома значајно а препоруке смо добили од наших излагача, од људи који своје производе годинама излажу у Коцељеви и који су истовремено и излагачи на сајму пољопривреде- објаснио је помоћник председника општине Владимир Матић.
Он је истакао да “Фестивал зимнице” не припада никоме понаособ, већ Коцељеви и њеним становницима, те да су најважнији задовољни излагачи и посетиоци, јер они јесу суштина сајма.
–Надам се да ништа неће, никакви садржаји у будућности, нарушити оно исконско што фестивал од почетка јесте и што носи у себи- поручио је Матић.
На првом Фестивалу, пре десет година, било је тек седам домаћица из Коцељеве које су се нашле међу излагачима зимнице. На прошлогодишњем, јубиларном, то је учинило њих 50. Пре једне деценије купцима је понуђено 2-3 хиљаде тегли прерађеног воћа и поврћа локалних произвођача а прошле године на тезгама их је било преко 80 хиљада. Број излагача је од 39 достигао цифру од скоро 250.
–Хвалу о Фестивалу ипак преносе, у највећој мери, излагачи. Зато се трудимо да угостимо излагаче из више различитих места. Много пута смо чули да су управо излагачи на другим манифестацијама препоручивали баш наш сајам речима:“Идите у Коцељеву, па да видите како треба да изгледа манифестација”. То је још једна сатисфакција више за самог организатора али и све нас- рекао је помоћник председника општине и један од чланова организационог одбора коцељевачког сајма зимнице.
Према његовим речима, важно је не дозволити да овај догађај прерасте у вашар. Пратећи садржаји су ту да употпуно слику, али не и да преузму главну улогу.
–На пример, такмичење у припремању ловачког гулаша је додатни садржај манифестације који је спорадично ушао у ову причу и ето, стицајем околности, постао највећи гастрономски догађај те врсте у нашој земљи, иако није званично такмичење. Пратећи садржаји нису срж манифестације. За успех манифестације важно је да у њену реализацију буду укључене све друштвене структуре и да сви будемо добри домаћини. Али, излагачи, понуда на тезгама, чување традиције, то је нешто што представља саму бит. Фестивал је празник целе општине- поручио је Владимир Матић и додао да је важно да у догађај буду у још већој мери укључени становници свих села са подручја коцељевачке општине.
Присећајући се самих почетака, пре једне деценије, истакао је да су тада многи били скептици. Фестивал је веома брзо прерастао очекивања многих. Овај догађај је сада неопходно припремати готово читаве године, како се ништа не би препустило случају и како би се оправдала сва очекивања и похвале.
–Важно је да сви својим трудом и залагањем допринесемо још бољем квалитету овог догађаја јер је “Фестивал зимнице” много тога нама донео. Пре свега, допринео је имиџу Коцељеве. Постао је знак распознавања наше општине- оценио је Матић.
МЛАДИ ЛИДЕР У АГРОБИЗНИСУ
Још једно признање уручено је руководству коцељевачке општине на Сајму пољопривреде у Новом Саду. Наиме, председник општине Душан Илинчић добитник је награде “Млади лидер у агробизнису”.
–Повод за добијање овог признања јесте заправо одржавање манифестације “Фестивал зимнице”, која је препозната од стране еминентних стручњака као догађај који из године у годину расте и која је постала препознатљива у целој Србији. Заузима високо место, издваја се као манифестација и сваки становник ове општине је дао свој допринос да она буде оваква каква јесте. Прошле године је одржана десета, јубиларна- рекао је Илинчић.
Признање “Млади лидер у агробизнису” је, према његовим речима, додељено челнику општине из које долази манифестација и то је награда која је придодата основној, за “Фестивал зимнице”.
В. Бошковић

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa