Инфо

20. јун 2019.20. јун 2019.
Инвестиција у будућност
РАДОВИ НА ДОМУ УЧЕНИКА СРЕДЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ У ЗАВРШНОЈ ФАЗИ

Инвестиција у будућност

Ново крило Дома имаће 18 трокреветних соба, ресторан са кухињом по највишим стандардима, библиотеку, читаоницу, а највиши ниво је предвиђен за рекреацију и оставља могућност даљег проширења
Дом ученика Средње пољопривредне школе ускоро ће добити још једно, ново крило, а истовремено се реновира и стари део. По завршетку радова смештајни капацитети ће бити већи за четрдесетак места.
Изградњу новог дела Дома финансира Министарство просвете средствима Централне европске банке. Инвестиција, заједно са опремањем објекта, износи око 100 милиона динара.
Ученици ће бити смештени у трокреветне собе са сопственим купатилом, имаће исхрану коју ће контролисати нутриционисти, заједничке просторије и додатне садржаје. Обезбеђен је васпитни рад и двадесетчетворо-часовни надзор.
За нешто више од 5.000 динара месечно деца имају обезбеђен смештај, три оброка и гарантовану безбедност. Право да се пријаве за Дом имају сва деца из шабачких средњих школа која живе ван Шапца.
Радове је у петак обишао начелник Мачванског управног округа Владан Красавац, који је изјавио да је “одушевљен и фасциниран”.
-Министарство просвете уз кредитну линију Централне европске банке финансира изградњу овог импозантног објекта који се гради по свим европским стандардима. Оваквом политиком и оваквим начином улагања Влада Републике Србије и министарства улажу у нашу децу будућност. Овај ученички Дом индиректно утиче на спречавање младих да оду са села. Знамо да у Пољопривредну школу највише деце долази са подручја ван града. Побољшањем услова и повећањем садржаја у Дому омогућујемо нашим ђацима останак овде, изјавио је Владан Красавац, који је похвали напоре руководства школе да ова установа што боље ради и изгледа.
Ново крило Дома имаће 18 трокреветних соба, ресторан са кухињом по највишим стандардима, библиотеку, читаоницу, а највиши ниво је предвиђен за рекреацију и оставља могућност даљег проширења капацитета.
-Старо крило Дома отворено је 2005. године и важно је да ће и оно бити у потпуности реновирано. Добићемо комфорне собе са по три кревета. Ученици који буду смештени у новом делу имаће све привилегије савременог смештаја по свим стандардима. Исхрана ће бити контролисана од стране Завода за јавно здравље, а оброци састављани са нутриционистима. Брига о деци ће бити вођена 24 сата, тако да родитељи могу да знају да су им деца сигурна, навела је Тања Николић, управница Дома ученика.
Ново крило Дома биће повезано са старим тзв. “топлом везом”. Са једне стране налази се Зоолошки врт, а са друге ученици ће имати поглед на школски парк, што ће им осигурати пријатнији боравак.
-Овај Дом ће нам омогућити да услугу подигнемо на још виши ниво. Очекујемо да сви радови буду готови до краја јула, након чега следи опремање и објекат може да буде усељен и почне са радом. Због реновирања и старог крила, ученици ће имати готово идентичне услове боравка у оба дела Дома, навео је директор Средње пољопривредне школе Предраг Савић.
Дуга традиција интернатског смештаја
Домско становање у Пољопривредној школи има јако дугу традицију. Почетком прошлог века, ученици пољопривредних школа су становали у интернатима, што је било потпуно бесплатно. Становање, храна, одећа, школски прибор и здравствена заштита се нису плаћали. Ученик је доносио зимско одело (гуњ и чакшире), по два пара преобуке (кошуље и гаће), по два пара чарапа и добре опанке на ногама.
Интернат је престао да постоји 1965. године, после 60 година рада, да би 2005. био поново отворен као Дом ученика.
M.M.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa