Инфо

20. јун 2019.20. јун 2019.
Живот са Иди(ј)отима
Промоција књиге Ненада Марјановића (Др Фрица) у КЦ

Живот са Иди(ј)отима

Искрена, емотивна прича о Пули, Истри, љубави, мржњи, гашењу једног система, успостављању новог. Kњига „Живот са Идијотима“ говори о дискографски најплодоноснијем делу каријере панк састава

Аутобиографско дело бившег басисте „КУД Идијота“, Ненада Марјановића, Др Фрица, недавно је промовисано у Културном Центру у Шапцу. О књизи су говорили су аутор, Сандра Ранчић директорка фестивала документарног музичког филма ДокнРитам фест, новинар Жељко Чачија и Катарина Јанковић Поповић.
Kњига „Живот са Идијотима“ се бави дискографски најплодоноснијим делом каријере састава који је ратних година стекао култни статус широм Балкана, а антиратни став и нескривени антифашизам сврстао је KУД Идијоте међу иконе урбане левице у овом делу Европе.
Ово је трећа књига Ненада Марјановића - др Фрица. С колегом, бившим бубњарем КУД Идијота Диегом Босусцом Птицом објавио је књигу сатиричних причица „Укрудбене појебнице“, а самостално је објавио Врајжу макину, сажетак колумни објављиваних у дневном листу „Глас Истре“.
Искрена, емотивна прича о Пули, Истри, љубави, мржњи, гашењу једног система, успостављању новог, нестанку велике заједничке и формирању других држава прожета је епизодама из живота чланова култног панк састава.
У вртлогу рата, приче о људима, њиховим карактерима, писане иза сцене рок клубова, полако улазе на светла позорнице. Бенд је засигурно историјски феномен урбане културе једне „изгубљене“ генерације.
КУД Идијоти" су основани 1981. у Пули, престали су да постоје након што је преминуо певач Бранко Чрнац Туста 2012. године. Фриц и бубњар Птица напустили су панк-рок бенд 12 година раније. Током ратних година стекли су статус бенда бритког језика и јасно дефинисаних ставова. На концертима свирали су „неподобне“ песме „Bandierra Rossa“ и „О бела Ћао“ уз мото „Паметнима не треба ништа објашњавати, глупани ионако неће ништа схватити.
-Све је некада било мирније. Систем је био праведнији него овај у коме данас живимо. Када одрасташ у таквој средини немаш потребу да будеш наоштрен и критикујеш. Ми смо одувек били истински панк бенд, без компромиса, али рат, мржња, барикаде и свеопште лудило које се дешавало прекинуло је најкреативнији период нашег рада. У првој фази постојања бенда било је незнатне критике система. Касније су нам због свих тих дешавања песму „Bandierra Rossa“ прикачили као комунистички памфлет. Ми смо били први левичарски бенд са чврстим ставом против рата- истакао је Др Фриц додао да су касније километри постајали све дужи, хонорати све краћи, али да то није омело публику да долази на концерте. Ипак, временом нешто се променило и састав бенда више није била чувена четворка „Туства, Сале Веруда, Фриц, Птица“.
-Између нас се угасила љубав. После велике љубави, тешки су разлази. Кад неког неизмерно волиш, а љубав, хемија нестане, остају успомене. Са пуно ентузијазма, уверења и наде смо радили све. Сале и ја смо у истом небодеру, али не разговарамо већ 19 година. Често у лифту ћутимо. Он вероватно нема потребу да прича, пише о бенду, као ја, и то поштујем - додао је Ненад Марјановић.
-Када нас је Бранко физички напустио осетио сам потребу да запишем наше приче. Делимично знамо шта се дешавало са другим људима у рату. Желело сам да напишем рокерску ретроспективу свих догађања.
Музика коју су стварали Идијоти је значајно утицала на бендове широм региона. Један од састава који постојање дугује управо „истарским легендама“ су шабачки „Гоблини“.
-Као средњошколци смо чули КУД Идијоте. Њихов став, звук нас је опчинио. Управо због њих смо оформили бенд. Деведесетих година касније ту смо где јесмо, ауторски бенд - истакао је Ален Јовановић.

М.Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa