Инфо

20. јун 2019.20. јун 2019.
Нeбo сe oтвoрилo
ПРOMOЦИJA КЊИГE ЛEГEНДE JУГOСЛOВEНСКOГ
СПOРTСКOГ НOВИНAРСTВA У ШAПЦУ

Нeбo сe oтвoрилo

Jeдaн oд нajпoзнaтиjих jугoслoвeнских спoртских кoмeнтaтoрa Mилojкo Пaнтић прeдстaвиo je шaбaчкoj публици књигу "Нeбo сe oтвoрилo"
Наслов ове књиге је управо реченица која је обележила његову каријеру. Десило се то на београдској Маракани 1991. године када је у последњим секундама реванш меча између Црвене Звезде и Бајерна из Минхена , Аугенталер на магичан начин постигао аутогол. Звезда је отишла у финале, узела ту титулу победника Купа Шампиона, а Пантић је 28 година касније објавио књигу под тим насловом.
- Ова књига није решење, него опомена за будуће генерације. Она је заправо о нашим загађеним сновима. Шта нам се све догађало од распада бивше велике државе до дана данашњег. Ко није полудео, тај стварно није нормалан. То је порука моје књиге - рекао је Пантић.
Он је нагласио да је сваку страницу књиге пресањао.
- Преко дана причам са пријатеljима, родбином, о томе шта нам се догађа и шта нам седогађало, а увече заспим са мислима о тим разговорима, а онда с епробудимпред зору са готовим формулацијама о свему. Да не бих заборавио, онда устанем и све записујем. Ако наставим да спавам, сутрадан се ничега не сећам - додао је Пантић.
Новинар и филмски критичар Милан Влајчић истакао је да је књига Милојка Пантића једна од успешних књига мемоара.
- Написати мемоаре није лако. Неки од најзначајних имена наше културе су се обрукали са својим мемоарима. Да би мемоари били прави морају да буду истинити, проверljиви. Пантић је написао мемоаре не о себи, већ о генерацији спортских новинара који су полако нестајали. Спортски канали су се омножавали, криминал је ушао успорт, он је то све пратио и забележио. Ова књига има неколико слојева. Обухвата како приватни живот аутора, тако и аутентичне портрете свих великих спортских новинара Србије, али и специфична запажања једног спортског новинара о политиц - напоменуо је Влајић.
Социолог културе Ратко Божовић изјавио је тим поводом да нема ниједног сегмента новинарске професије у који политика није умешана.
- Веровао сам да је најлакше бити спортски новинар, али се испоставило да је и у овој врсти новинарства немогуће дистанцирати се од политике - рекао је Божовић, и додао да је данас јако мало новинара који се придржавају етичких стандарда своје професије.
На промоцији у Библиотеци шабачкој о овој књизи је говорио и новинар Срђан Шкоро
Извeштaвao сa шeст OлиMпиjских игaрa
Коментарисао је вишe oд 1.000 директних преноса или снимака фудбалских боксерских и кошаркашких мечева. Извештавао је са Олимпијских игара 1976, 1984, 1988, 1996, 2000. и 2004. године. Аутор је преко дeсeт серија емисија. Био је новинар и уредник Спортске редакције ТВ Београд, али и помоћник главног уредника Информативног програма РТС-а.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa