Инфо

20. јун 2019.20. јун 2019.
Бомба  распламсала револт
ГРАЂАНИ БАДОВИНАЦА ПРОТЕСТВОВАЛИ ПРОТИВ ЕКСПЛОАТАЦИЈЕ ШЉУНКА И ПЕСКА НА ДРИНИ

Бомба распламсала револт

Мештани тврде да од природног дара Дрине (квалитетан шљунак и песак) имају само штете: похабани путеви, посечене шуме, “дивље” депоније смећа... Непознати починиоци бацили бомбу на кућу првог човека села, који жели да “уреди” ову уносну делатност
Вишегодишњи проблем везан за експлоатацију квалитетног дринског шљунка и песка, код Бадовинаца, којим се бави 12 шљункара, ескалирао је прошлог понедељка, када се позиву на мирни протест против ове појаве и у знак подршке челном човеку села, одазвало доста мештана. Учесници протеста носили су транспаренте, са различитим порукама: “Ацо подржава те цело Бадовинце”, “Дању шљунак, ноћу бомбе”, “Стоп бомбе!! Бадовинчани, уједините се”... Новоименовани повереник Месне заједнице Бадовинци која припада општини Богатић Александар Илијашевић, покушао је да проблем реши, јер како тврди мештани села од експлоатације шљунка и песка са Дрине имају само штете. Она се огледа у похабаним путевима, преекомерној сечи шума и стварању рупа у које несавесни грађани одлажу свакојако смеће, па и лешеве угинулих животиња.
- Дневно путевима кроз село прође 400 до 500 камиона. Већина је натоварена више него што је прописано. Руше нам путеве, “непозната лица” секу шуме, од експлоатације шљунка или песка стварају рупе дуж обале у које несавесни појединци бацају свакојако смеће, загађујући тако животну околину... Угрожена је наша плажа, а село од ове уносне делатности бројних власника шљункара (12) нема никакву корист, напротив само штету. Обраћали смо се Округу мачванском, свим министарствима Влади Србије. Скупштини општине Богатић, чији сам одборник указујем на овај проблем још од 2008. године, каже Илијашевић, али од свега тога слаба вајда.
Мештани кажу да кубик шљунка кошта 50 евра. Економски интерес је јасан, као и то где новац одлази. А шта од тога има село?
- Оштећене су наше њиве с друге стране Дрине, шуме, извори воде, чак и рибе у Дрини. Путеви су у очајном стању, а њима пролазе свакодневно шлепери пуни шљунка и песка. Уместо да од овог природног блага, кажу најквалитетнијег у Европи село има корист, имамо само штете, каже Петар Бирчаковић из Бадовинаца дугогодишњи скелеџија на реци. Он али и доста других Бадовинчана сумњају да бачена бомба на кућу Александра Илијашевића има везе са његовом жељом да реши дугогодишњи проблем. Истрага о овом немилом догађају је у току. Надлежни су били на лицу места, а месна заједница организујући протест жели да укаже на проблем и даје пуну подршку настојању председника привременог органа, кога је поставила општина Богатић.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa