Инфо

20. јун 2019.20. јун 2019.

Заштита вишње након брања

У mачванском региону засади вишње су у фази делимичне до потпуне зрелости. Вишње су доброг квалитета иако је веома кишно пролеће спречило произвођаче да правовремено штите засад од патогена и штетних инсеката.
Местимично је било појаве монилије где су упозорени произвођачи на време реаговали, те тако спречили ширење ове болести код коштичавог воћа.
Када се заврши берба, стабла и саме биљке потребно је заливати и вршити редовну заштиту од штетних инсеката и патогена. Веома је важно контролисати стање у засаду и на време уочити све промене на биљкама уколико се појаве (нпр. гриње) те вршити третман са понављањем у року од 7 дана , регистрованим акарицидима у прописаним дозама произвођача.
Уколико буде нестабилно време праћено падавинама створиће се повољни услови за остварење инфекције проузроковачем пегавости листа вишње и трешње (Blumeriella jaapii).
Поменути патоген може изазвати превремено опадање листова током лета и дефолијацију, која доводи до мањег формирања родних пупољака за наредну годину и изнуривања воћака што може довести до измрзавањa биљака током зиме.
У циљу спречавања заразе поменутим патогеном, произвођачима се препоручује да после бербе, а пре најављених падавина изврше фунгицидни третман препаратом :
Агродин 65 ЊП (а.м. додин) 0,1% или
Манкогал 80 (а.м. манкозеб) 0,025 %.
Ове мере се препоручују И за засаде трешње.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa