Инфо

20. јун 2019.20. јун 2019.
ПОЉОПРИВРЕДА: САВЕТИ СТРУЧЊАКА

Сузбијање корова у луцерки

Са недекларисаним семеном које пољопривредни произвођачи набављају на пијацама често се посеју и корови и готово стално такво семе је заражено вилином косицом (паразитском цветницом). Све даље мере које се користе за сузбијање вилине косице не дају задовољавајуће резултате (примена хербицида на бази активне материје дикват-дибромид)
Примена хербицида уз инкорпорацију више није препоручљива због фитотоксичности, односно лошег утицаја на пораст луцерке.
Најбољи резултати добијају се употребом хербицида који ефикасно делују када никну и луцерка и корови. Као и све махунарке и луцерку не треба третирати хербицидима док не добије прву тролиску, а то се најчешће поклапа са порастом усева 6-8 цм. У то време изникли корови су приближно исте висине и то представља пресудни период за њену заштиту од корова. Ако се не реагује хербицидима у овом периоду корови надјачају луцерку, усев бива жут, не укорени се добро што за последицу има лош пораст (откос је изгубљен) и у идућој години. Препоручује се примена препарата на бази активне материје имазамокс ( Пассат, Пулсар) у дози 1- 1,25 l/ha, зависно од закоровљености, што неће нанети никакве штете луцерки. На овај начин сузбијају се једногодишњи травни и широколисни корови. Ови хербициди на бази а.м. имазамокс сузбијају травне и широколисне корове и преко землљишта у фази клијања и након ницања гајене биљке.
За луцерке које су засноване и старије а присуство корова је видно, у фази мировања током друге половине фебруара препоручује се хербицид на бази активне материје метрибузин (Сенцор, Данцор) у дози 0,6-1 kg/hа. Препарат на бази ове активне материје добро сузбија: липицу, штир, амброзију, лободу, хоћу нећу, лубеничарку и друге корове, а задовољавајуће сузбија татулу док слабо сузбија кереће грожђе и боцу.
Такође у фази мировања за старије луцерке може се применити и хербициди на бази активне материје тифенсулфурон метил (Пиано, Оквир, Хармонy) који сузбија широколисне корове у луцерки која је у другој години и старија рано у пролеће пре кретања вегетације у дози 15-20 gr/ha уз додатак оквашивача.
Уколико је засејана њива у то време закоровљена коровима који брзо засењују и надрастају усев пожељна је примена хербицида на бази активне материје бентазон (Басагран, Бентазон Галбенон) у дози 3 л/ха када је луцерка висине 10-15 цм, а корови 2-6 листа. Одлично сузбија широколисне корове и јако брзо делује. Не треба га користити при високим температурама (најбоље је предвече), може се после употребе појавити пролазно жутило луцерке.
Уколико има дивљег сирка из ризома препоручује се хербицид на бази активне материје флуазифоп-п-бутил( Флуписор, Фусиладе форте )у дози 1,2 л/ха, ако је у питању семенски дивљи сирак или мухар. Примењује се после ницања усева па све до фазе цветања, а најбољи ефекат је када су корови 3-5 листова. Примењује се самостално и не меша се са другим хербицидима, а најбоље је уз утрошак воде 200 l/ha.
Пракса је потврдила да третман против широколисних и усколисних корова треба раздвојити. Ако се на овакав начин приђе заснивању младог луцеришта, први откос је готово загарантован без корова. Укорењавање луцерке ће бити одлично и луцерка спремна чека лето и јесен. Овако припремљена добро презимљава и има дугу експлоатацију.


дипл. инж. Славица Максимовић, ПССС Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa