Инфо

20. јун 2019.20. јун 2019.
ПОЧЕЛА ЖЕТВА У МАЧВИ

Врели дани убрзали сазревање

Повећана улагања, слабији квалитет уз непознату цену умањују радост ратара приликом убирања рода
Мало се мачвански ратари радују овогодишњој жетви, која је почела десетак дана раније од уобичајеног времена, а разлог су праве тропске врућине, протекле седмице. Зрно је због тога нагло сазрело, кажу стручњаци и слабијег је квалитета. Комбајни су како је већ уобичајено прво ушли у поља јечма али не задуго и раних сорти пшенице.
- По убирању јечма, одмах сам засејао силажни кукуруз. Такав “рецепт” има и већина других домаћина који пре свега хране више стоке. Овогодишње зрно јечма или пшенице је нагло сазрело због великих врућина и није имало времена да “налије”. Верујем да ће и због тога доста завршити у сточној храни, каже угледни домаћин Звонко Јуришић из Богатића.
Мало је шта неуобичајено и овога пута. Проблема на претек.
- Мали број парцела је јесенас засејан у оптималном року. Ницање је било отежано, што су већ на старту производње неповољни услови који ће утицати да приноси буду нижи. И у време бокорења је било временске неповољности, а онда два месеца са учесталим обилним падавинама, које су биле пожељне али су додатно створиле проблем јер су се појавиле болести листа, класа и инсекти. Заштита није могла да се обави на време, како би се последице ублажиле, каже Светлана Златарић из СССП Шабац.
На просторима Мачве, Поцерине и Посавотамнаве је 29.000 хектара под житарицама.
Због једног изразито кишног периода, усев је било веома тешко сачувати од корова и инсеката. Све то захтевало је и додатна улагања, а неизвесност око цене, није изненађење.
- Некако смо навикли да се цена не зна, а први комбајни већ су ушли у њиве. Доста зрна је и пропало услед невремена или недостатка новца у датом моменту за додатну заштиту. Сигурно, ако се тражи квалитет и у ову културу је нужно уложити доста. Посебно је питање да ли ће се и колико улагање исплатити, каже Бранко Максимовић, пољопривредни произвођач из Штитара.
Са сигурношћу се може рећи да комбајна и друге пољопривредне механизације има довољно за ефикасно и брзо обављање овог значајног посла. И смештајни капацитети су довољно велики за безбедно складиштење зрна.
Љ.Ђ.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa