Инфо

20. јун 2019.20. јун 2019.
фото: фб страница  “руже липолиста”

фото: фб страница “руже липолиста”

25. ФЕСТИВАЛ “РУЖЕ ЛИПОЛИСТА”

Првих 25 година су само почетак

Изложба ружа, богат културно-уметнички програм, радионице и такмичење у прављењу аранжмана, садржаји су који ће и ове године потпуно бесплатно бити доступни посетиоцима. Традиционално се очекује више хиљада гостију, а најављен је и организован долазак десетак аутобуса из различитих градова Србије и Републике Српске
Субота пред нама резервисана је за значајан јубилеј, 25. година најмириснијег фестивала у Србији - Ружа Липолиста. Манифестација која је мачванско село прославила не само у Србији, него и ван граница земље, обележава првих четврт века постојања.
Изложба ружа, богат културно-уметнички програм, радионице и такмичење у прављењу аранжмана, садржаји су који ће и ове године потпуно бесплатно бити доступни посетиоцима. Традиционално се очекује више хиљада гостију, а најављен је и организован долазак десетак аутобуса из различитих градова Србије и Републике Српске.
-Прави је тренутак да се захвалимо људима који се све ове године труде да овај фестивал живи и буде све већи и лепши и окупи све већи број како излагача тако и посетилаца. Највећу захвалност дугујемо Удружењу “Руже Липолиста” и произвођачима ружа. Сви ми остали се фестивалом бавимо неколико месеци, а они то раде годинама, током целе године. Захвални смо и свим људима који су трошили своје знање, искуство и енергију и помагали нам да због културно-уметничких садржаја овај фестивал шаље важну поруку. Како подржавамо узгој цвећа, тако подржавамо и младе уметнике, културно-уметничке садржаје и стваралаштво, навео је директор Туристичке организације Шапца Срђан Митрашиновић.
Више од 800.000 ружа годишње произведе 10 породица из Липолиста на 25 хектара. Оснивачи фестивала и данас су његова окосница, а у међувремену су се појавили и нови млади узгајивачи што обећава да ће “Руже Липолиста” још дуго трајати.
-Поносан сам што сам један од оснивача овог фестивала. Ово је само првих четврт века. Брзо је прошло и сећања се брзо враћају на почетке. Срећан сам и поносан што сам један од људи који су смислили и све ове године организују и учествују на фестивалу који је наш понос, истакао је Милан Маринковић, један од оснивача фестивала и цитирао песника Томислава Маринковића “Снага овог узорног фестивала почива у 25 година прошлости и свим годинама будућности”.
Милан Топаловић, такође један од оснивача фестивала према пријављеним учесницима процењује да ће 25. Руже Липолиста бити веома лепе. Каже да су поља у задовољавајућем стасу, упркос лошем времену у мају које је мало успорило раст ружа.
Расадници ружа биће отворени за све посетиоце манифестације, а ефекти овог догађаја последњих година се виде и по томе што све више туриста Липолист посећује и ван фестивала. На путу ка Станишићима, Церу или Тршићу све чешће свраћају да виде чувене ружичњаке или се окрепе у неком од етно домаћинстава.
Више од 300 сорти ружа се гаји у Србији, а већина њих и у Липолисту. Процес одгајања руже траје две године, од пролећа када се посади, до следеће јесени. Највећи део произведеног се извезе.
-Једно време је био раст у производњи, па пад, што је зависило од светског тржишта. Сада се тржиште стабилизовало. Извоз у Русију је све тежи због бројних ограничења, али се отворило тржиште Европске уније. Производња је смањена у свим европским земљама због недостатка радне снаге и тешког рада у тој производњи. Код њих је велики дефицит, а тражња је све већа. Наравно, ту је и тржиште Балкана. Последње две године се продало све што се произвело, навео је Милан Топаловић.
Град подржава све догађаје који промовишу праве вредности и шаљу позитивну слику о Шапцу. Председник Скупштине града Немања Пајић налази се на челу Организационог одбора “Ружа Липолиста”. Истиче да му је част што је на том месту и сарађује са уиграним тимом који већ 25 година организује манифестацију.
-Без ружа, овог фестивала не би ни било, а добро знамо ко је задужен за производњу ружа и ко је фестивал и основао. Ово је једна од најлепших манифестација у Србији и освежење је од неких других догађаја. Цвеће и руже подстичу најлепше у људима. Фестивал из године у годину расте и садржаји су све бољи. Охрабрује све већи број излагача. Ослањамо се на старе снаге, али радује ме да у последње време имамо и нове произвођаче. То даје наду да смо на правом путу и да је ових првих 25 година само почетак, а да фестивал има сигурну будућност и да ће трајати још дуго. Сви Липолиштани и Шапчани треба да буду поносни на ову изузетну мaнифестацију, рекао је Немања Пајић.
Подсетио је да су захваљујући овом фестивалу успостављена многа пријатељства и пословне сарадње, а био је и инспирација за прекограничну сарадњу Шапца и Славонског Брода.
Током пројекта ROSIS4H реализована је и посета Холандији. Представници два града, међу њима представници Средње пољопривредне школе са домом ученика и произвођачи ружа из Липолиста гостовали су код холандских произвођача ружа, видели њихове берзе цвећа, Музеј цвећа, истраживачке лабораторије и Фестивал ружа у месту Лотум.
Пројекат ROSIS4H који је трајао две године био је наставак другог двогодишњег пројекта Rosis, rosas, rosarum на ком су учествовали исти партнери.
Манифестацију и ове године организују Удружење “Руже Липолиста” и Туристичка организација Шапца, под покровитељством Града Шапца.
-Позивам све који су у могућности да у суботу дођу и виде шта и како радимо и како резултати тог рада на крају изгледају. Наша дела говоре више од речи и најбоље је да се у све речено увере на лицу места, у довришту ОШ “Степа Степановић” у Липолисту, истакао је председник Удружења “Руже Липолиста” Горан Мијаиловић.
Драгославин прстен пријатељства
Породица Милана Маринковића неколико последњих година додељује “Драгославин прстен пријатељства” у знак сећања на мајку Драгославу, а који симболизује пријатељство и повезаност. Ове године прстен ће бити додељен архитекти Милки Крстивојевић из Ваљева, из Завода за заштиту споменика културе, због њеног дводеценијског рада на цркви у Липолисту, која је установљена као споменик културе.
Прошле године прстен је добила новинарка Американка Џоан Меквин Митрић, а пре ње извођач етно музике Биљана Крстић. Добитнице ове награде су биле и кошаркашица Наташа Ковачевић, глумица Рада Ђуричин и новинарка Тања Петернек.

Награђени прошле године
Прва три места за најбољи расадник на прошлогодишњем фестивалу добили су “Топаловић” из Липолиста, “Џагић” из Звезда и “Ивановић” из Синошевића. Најбољи у такмичењу средњих школа у изради аранжмана од ружа били су ученици Средње пољопривредне школе са домом ученика из Шапца, други гости из Славонског Брода, а трећа Средња пољопривредна школа из Панчева. Најлепши аранжман од ружа имао је расадник “Маринковић” из Липолиста.
Прошле године су први пут додељене захвалнице новинарима и новинарским екипама који су својим радом допринеле афирмацији фестивала.
Такође, први пут је додељена и “Повеља пријатељства”, признање установљено као израз поштовања и захвалности истакнутим ствараоцима. Награда је за трајни допринос култури и очувању језика, за песничко стваралаштво и афирмацију Липолиста додељена песнику Томиславу Маринковићу.

Програм фестивала
Увод у фестивал био је концерт Дувачког оркестра Министарства унутрашњих послова Чешке и подела ружа у Шапцу, прошлог петка. Овог петка (сутра) програм почиње традиционално у авлији Милана Маринковића књижевном вечери “Код Маринковића од Маринковића” у 21 сат. Вече је резервисано за читање поезије Томислава Маринковића, песника из Липолиста, добитника бројних награда за књижевно стваралаштво. Такође, своју поезију говориће и Гојко Божовић, оснивач и главни уредник Издавачке куће “Архипелаг”, који је за своје стваралаштво добио “Кочићеву књигу”.
Свечано отварање фестивала “Руже Липолиста” је у суботу у 13 сати. Програм ће трајати до касних вечерњих сати.
Након тога следи културно-уметнички програм и такмичење средњих школа у изради аранжмана од ружа. Од 16 до 18 сати биће организоване радионице за децу у изради аранжмана.
Од 18 до 19 часова је концерт КУД “Абрашевић”, а по завршетку концерта проглашење победника и додела признања. Потом ће наступити оркестар “Чивијаши”.
Током трајања фестивала организоваће се и Базар старих и уметничких заната.

Нове и старе сорте
Трендови и новости се морају пратити и у хортикултури. Када се нова сорта појави произвођачи кажу да је уобичајено да у Србију стигну са закашњењем од 10 до 15 година. Међутим, и ту се ствари мењају.
-Добили смо у мају прошле године 10 сорти ружа које су у Европи изашле 2018. године. Тако ће оне у Србији бити на јесен, са само годину дана закашњења, што је за руже минимално. На захтев наших пријатеља и пословних партнера из Босне и Херцеговине са стабла старог 70-80 година смо донели калем гране и искалемили смо сорту ђулбер шећер. Она је веома тражена у БиХ и користи се за прављење слатког и сокова. Такође, постоје и сорте које се производе специјално за пчеле, како би оне узимале нектар са њих, објашњава Милан Топаловић.
М. Мијаиловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa