Инфо

27. јун 2019.27. јун 2019.
ПОЉОПРИВРЕДА: РЕЧ СТРУЧЊАКА

Енергетска ефикасност у пољопривреди

Одржива пољопривреда представља један систем производње који обједињује еколошке, и економске елементе производње, бригу о здрављу људи чији је јединстени циљ да обезбеди довољно хране за све друштвене заједнице. Да би пољопривреда била одржива, морају се задовољити потребе постојећих и будућих генерација, уз осигуравање профитабилности, заштите животне средине, социјалне и економске једнакости.
Како се уназад годинама намеће проблем код пољопривредника, нарочито произвођача воћа који после своје резидбе имају велику количину зелене биомасе, која представља нус-производ већи део завршава као отпад тј. неискоришћени природни ресурс.
Са новим применама технологија и механизације, на тржишту су се појавиле мобилне сецкалице, тако да већина наших приватних агенција за одржавање зеленила у свом сектору располажу и врше услужно сецкање зеленог отпада , те у зависности намене може бити у виду силаже, што смо видели на конкретном примеру компостирања за добијање компоста које изводи мр. Данијела Гаврић на огледним пољима, у зависности од врсте стабла и дебљине, може се исецкати на крупније комаде, што и јесте циљ да се овај отпад искористи као енергент.
Наиме, практичним примером и демонстрирањем оваквог вида енергетске ефикасности, произвођачи воћа могу са мало уложених средстава имати и економски профит, јер је овај пример почео да примењује и наш произвођач дувана у замену за пелет.
Ако на овај начин успемо да искористимо наше природне ресурсе којих имамо много, избећи ћемо негативне утицаје на животну средину, јер спаљивањем пољопривредних остатака ослобађају се гасови азот-оксида и угљен-моноксида, загађујуће супстанце које из дана у дан угрожавају здравље свих нас .
-Овде имамо чист пример једног економског еколошког и ефикасног управљања ресурсима од пољопривреде. Сигурно је да нам је свима циљ да што рационалније искористимо све остатке које наши пољопривредници третирају као отпад, а могу га веома ефикасно искористити. Из тог разлога ћемо у нашим просторијама ПССС половином јула одржати презентацију нашим пољопривредницима, где ћемо им приказати све што смо постигли на терену, а сматрам да ће наши воћари препознати као пример добре праксе и увођења енергетске ефикасности, па и на крају остварити једну добру сарадњу са произвођачима дувана - изјавио је Дарко Симић ПССС Шабац.

ПССС

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa