Инфо

27. јун 2019.27. јун 2019.
Љубав и чежња
ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА ОЛГЕ ВАЛДЕР ПАНИЋ

Љубав и чежња

Олга је Коцељевка која је својевремено у одбојкашкој историји свога места оставила дубок, неизбрисив траг. Ипак, њена животна преокупација постала је сликарство
У галерији Завичајног музеја отворена је изложба слика “Љубав и чежња”, ауторке Олге Валдер Панић. Први пут публика у њеном завичају има прилику да види 32 слике, а изложба ће бити отворена до половине августа месеца након чега се платна селе најпре у Косовску Митровицу, а потом у Београд, Шабац, Ваљево...
Олга је Коцељевка која је својевремено у одбојкашкој историји свога места оставила дубок, неизбрисив траг. Ипак, њена животна преокупација постала је сликарство. Већ деценијама живи и ради у Швајцарској где је и открила свој сликарски дар. Излагала је у Немачкој и Швајцарској а после 35 година бављења сликарством остварила је своје снове презентујући слике својим пријатељима, рођацима, земљацима, у родној Коцељеви. Баш због тога је само отварање изложбе било емотивно. Неретко су се у очима ауторке сакривале сузе радоснице.
–Ово је први пут да сам у Србији, у мојој Коцељеви, са мојим радовима. Ја једноставно волим вас, не знам зашто. У ствари, знам. Ми смо били веома сиромашна фамилија. Нисмо имали ништа. Ја сам у спорту успела нешто. Захвална сам свима који су тада помагали моју фамилију. Данас и ових последњих година гледам да ја нешто вратим мојој Коцељеви која ми је дала неко парче хлеба пре тога. Хвала свима што сте дошли- видно узбуђена обратила се ауторка присутним гостима.
На отварању изложбе слика говорила је Маријана Исаковић, директорка Шабачке гимназије и Олгина пријатељица.
–Част ми је и задовољство да сам данас овде са вама, у вољеном завичају. Олга Панић Валдер је жена великог срца и топле душе. Храбри, борбени спортиста, који се никад не предаје, али и жена тананих емоција и уметничког дара. Личност за дубоко поштовање. Пред нама су њене чудесне слике, плодови раскошног талента, али и дугогодишњег уметничког трагања за правим и богатим изразом којим она слика свој доживљај света и људи, трептаје своје танане душе- изјавила је Маријана, представљајући лик и дело ове уметнице и додала да њене слике не треба описивати нити препричавати јер оне говоре саме за себе.
–Довољно је стати пред њих и дубоко се загледати. Све је тада посматрачу јасно. Препознаћете и радост и тугу, и носталгију, и открића нових светова, и жеље и надања, и веру и сумњу. Свега тога има на овим сликама које су лирска биографија једног успешног, али не увек лаког живота- оценила је Исаковић.
На први поглед посматрача ће засенити експлозија боја. Ипак, њена платна су проткана сетом и оплемењена словенском душом.
–Ја сам морала да одем али мени је душа остала овде. Зато су ми и слике такве. На њима је нешто што је морало да остане овде, али делом и оно што сам доживела тамо- прича Олга која, чини се, на сваком кораку шири позитивну енергију. Увек говори искрено о својим емоцијама и не може да их сакрије. На њеним платнима се често сусреће лик жене, девојке, девојчице...
–Доста је скривања. Када искрено покажеш своја осећања то и други осете и прелазе на њих. Жене су на платнима чешће него мушкарци јер знам кроз шта жене пролазе. Моје су слике посвећене женама. Кроз слике показујем емоције које човек носи у себи и неће да их покаже. А сви их имамо. Само их неко крије. Када би сви показали своје емоције свет би био једноставнији. То би било тако лепо- оценила је Олга која нема формално образовање у области сликарства.
Ипак, препознала је тренутак, открила таленат, али су околности под којима се то десило за њу биле болне и тешке. Након отварања изложбе у свом завичају први пут је јавно говорила о периоду дубоке депресије и животне кризе. Спас је пронашла у вери у Бога и сликарском платну и бојама.
–Ово говорим први пут. Са 25 година, када сам родила сина, имала сам велику кризу. Упала сам у депресију. Приватан живот није ишао како треба. Једноставно сам хтела да умрем. Била сам дете које је одрасло у комунистичко доба, али сам одједном тада почела да молим Бога да ме остави да живим, ради мога сина. И од тада сам почела да верујем у оно више од нас, у Исуса којег сам видела. Тада сам обећала да ћу његово име увек спомињати, да ћу се њему окренути, волети људе- открива ова уметница, некада најбоља одбојкашица Србије, са неприкосновеним смеч ударцем.
Из тешких животних тренутака, у изазовима које јој је живот наметао, Олга је излазила као победник. Баш као некада на одбојкашком терену, била је јака. Како каже, одбојка јој је дала све и тај спортски дух јој је касније помогао у животу.
НОВАЦ ОД СЛИКЕ ЗА ПОМОЋ ВРТИЋУ
Љубав према свом крају и њеним становницима Олга непрестано исказује речима. Жељу да помогне онима којима је помоћ неопходна, саосећајност, емпатију, потребу да пружи руку подршке показала је и делима. У жељи да помогне вртићу који је недавно поплављен у бујичним поплавама ауторка је одлучила да једну од својих слика прода путем лицитације те да новац прикупљен на тај начин донира овој установи. Осим тога, улаз у галерију је бесплатан али сви посетиоци који желе могу на име ненаплаћених улазница новац донирати угроженима преко Црвеног крста.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa