Инфо

27. јун 2019.27. јун 2019.
Презентација најбољег  стваралаштва ученика
Годишња изложба Школе примењених уметности

Презентација најбољег стваралаштва ученика

Најбољи радови ученика свих образовних профила, од првог до четвртог разреда у школској 2018/19. Више од 150 радова у различитим техникама ликовне и примењене уметности. Спој традиције и иновативности, прошлости и будућности. Додељена признања најуспешнијим ученицима. Најнаграђиванија уметничка школа у Србији
Ученици Школе примењених уметности своје радове представили су у Народном музеју у Шапцу на годишњој изложби која се традиционално организује у јуну. Поставку чине цртежи, графике, фотографије, слике, инсталације, накит, савремена одећа, историјски костими, којима исказују уметнички сензибилитет, стварају дела са личним и препознатљивим печатом.
-Више од две деценије Народни музеј Шабац пружа подршку младим ауторима, ученицима наше школе и то је велика част, али и обавеза. Наши ученици ово поверење из године у годину оправдавају и заслужују, јер нам својом креативношћу и занимљивим дизајнерским решењима дарују изложбе које остављају упечатљив утисак на посетиоце и показују у којој мери су ученици овладали традиционалним уметничким техникама, као основом за модерна дизајнерска решења. Зато је ова изложба значајна, јер представља спој традиције и иновативности, прошлости и будућности. Посебно бих истакла високе домете педагошког рада наших професора, јер нам показаним складом, великим трудом и радом, сваке године доносе на десетине награда - Наташи Јовановић, Бојани Јовановић, Младену Пантелићу, Михаилу Симовићу и Ивану Вујанићу – истакла је директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић.
Поставка представља пресек једногодишње продукције школе, односно најбољих радова ученика свих образовних профила, од првог до четвртог разреда у школској 2018/19. години. Професор Младен Пантелић учествовао је као координатор изложбе и истиче да је имао тежак задатак, али да је уживање било веће од изазова пред којим се нашао.
- Велики посао је био одабрати радове који ће се наћи на изложби у Народном музеју. Успели смо у томе и радови које посетиоци могу видети су фантастични. Део је своје место нашао и галерисјком простору наше школе –појашњава Пантелић.
Изложбу су отвориле директорка Школе Невенка Ђокић, директорка Народног музеја Нела Тонковић, професор Младен Пантелић и ученица генерације Ивана Зденка Вардле.
-Нисам очекивала да ћу бити ђак генерације. Напоран рад, труд су допринели успеху. Помало ми је жао што је већ крај школовања. Леп је осећај бити ђак генерације и отворити изложбу са професорима – наводи Ивана Зденка Вардле.
Галеријски простор музеја краси више од 150 радова у различитим техникама ликовне и примењене уметности. Међу њима је и фотографија Ружице Ристивојевић која је понела признање за ликовно стваралаштво. Недавно у Културном центру на изложби под називом „Визуре“ ова млада и талантована ученица представила је свој уметнички опус.
-Веома ми је драго што сам носилац те награде, јер је први пут фотографија добила признање за ликовно умеће. Школа је место на ком сам одрасла и као особа. Неизмерно сам захвална професорима који су ми предавали, али и они који нису, јер сам имала велику подршку, увек су били ту и захвајујући њима сам постала оно што данас јесам – каже Ружица.
Отварању изложбе приуствовали су и гости из уметничке школе Liceul de arte ''Constantin Brailoiu'', из румунског града Тargu-Jiu са којима ШПУ има добру сарадњу.
-Веома ми је драго што сам поново у Шапцу, овде се осећам као код куће и увек радо долазимо. Сарадња коју имамо са Школом примењених уметности и Музичком школом је дугогогодишња и веома добра – истакла је Дојна Чеснају, координатрока за сарадњу и пројекте.
Награђени ученици
На отварању изложбе, ученицима који су се истакли у својим постигнућима, освајајући награде на републичким и међународним конкурсима и такмичењима, додељене су вредне књиге: у области графичког дизајна - Јелени Ђурић и Јовани Степановић; у области графике - Милици Васић, Исидори Новаковић и Ањи Марковић; за поетско стваралаштво - Огњену Нинковићу; у области традиционалне калиграфије - Марини Николић, Тијани Стјепановић, Катарини Баришић, Ањи Ранковић, Анђели Ђурић; Тијани Павловић, Мирјани Јанковић; у области дигиталне калиграфије - Ивани Милошевић, Ани Петровић, Наташи Лазић, Кристини Мирић, Огњену Нинковићу, Андреи Косанић и Анђели Јерковић; у области фотографије - Петру Јовановићу, Ружици Ристивојевић, Димитрију Граовцу, Ксенији Опанковић, Данијели Трифуновић и Кристини Мирић; у области сликарства – Андреи Дамњановић и Теодори Максимовић. Ове године добитница награде за ликовно стваралаштво је Ружица Ристивојевић, а за занатско умеће Ненад Деспотовић. Носиоци дипломе „Вук Караџић“; су: Ивана Зденка Вардле и Емилија Стојковић. Ученик генерације на крају школске 2018/19. године је Ивана Зденка Вардле.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa