Инфо

27. јун 2019.27. јун 2019.
Цртеж – енигма и есенција уметности
XXVI ТРАДИЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА ЦРТЕЖА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

Цртеж – енигма и есенција уметности

На конкурс за двадесет шесту изложбу цртежа приспело је сто седамнаест цртежа од сто девет аутора, а трочлани жири у саставу: Биљана Јотић, историчарка уметности из Београда, Татјана Марковић и Соња Петровић Јагић, историчарке уметности из Шапца прегледале су све приспеле радове и за излагање одабрале тридесет и осам аутора са четрдесет три рада.
Награда је равноправно подељена двојици уметника Бојану Новаковићу из Новог Сада, професору на Академији уметности у Новом Саду и Милану Пантелићу, доценту на Факултету примењених уметности у Београду који су се према оцени жирија издвојили међу свим ауторима са два дијаметрално различита приступа цртежу.
- Реч је о уметницима који владају линијом, речитом и сензуалном, линијом која сеизмографски одашиље промене у доживаљају и емоцији изузетних цртача. Њих двојица су показали како да снагом воље, цртачког умећа и талента искажу оно што умеју, желе и знају и сасвим су заслужено носиоци овогодишње награде за најбољи цртеж на традиционланој изложби цртежа у галерији Kултурног центра у Шапцу – истакла је директорка Културног центра Соња Петровић Јагић.
Жири наводи да изложени радови пружају увид у цртачко умеће свих уметника, завидан распон поетика и креативности истраживачких поступака на пољу цртежа.
-Вибрације које шаљу неки од радова граде доследно деликатну и интимистичку атмосферу која се одмах региструје , јер цртеж, то је енигма, као и свет, рекао је једном Роберт Раушенберг. Једном завршен цртеж остаје као траг за ишчитавање и одгонетање, можда и времена и околности у којем је настао. Можда управо околности које су „натерале“ уметника да тако и уради. Истраживање и жеља да покаже једно потпуно ново и другачије осећање свежине у цртежима који се рађају слободно да би живели. Уметници на двадесет шестој изложби цртежа у галерији Kултурног центра у Шапцу изражавају интересовање и љубав коју гаје спрам уметности као свог ликовног опредељења – истакуто је у рецензији коју су написале чланице жирија.
Поставка је отворена до 1. јула.
Цртеж постоји да се опире духу да буде схваћен прилагођен, прочитан, одгонетнут. Он је одраз тренутног доживљаја уметника.
-Нисам очекивао награду. Тренутно се више бавим сликањем тако да је рад више био тест колико сам још увек добар у цртежу и испоставило се да јесам. Изузетно ми је драго што је признање баш у Шапцу. Ово је град где сам почео да стварам док сам похађао Уметничку школу, мој родни град – наводи Милан Пантелић, доцент на Факултету примењених уметности у Београду.
- Рад је настао након докторских студија и део је технике цртежа. Бавим се записом и визуелним изгледом записа. Награда значи уметнику – рекао је Бојан Новаковић, професор на Академији уметности у Новом Саду.

М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa