Инфо

27. јун 2019.27. јун 2019.
Мачва у Другом светском рату
НОВА КЊИГА МИЛОВАНА Ж. КОЈИЋА ИЗ КЛЕЊА

Мачва у Другом светском рату

После књиге “Мачвански витез Великог рата” и “Залог потомцима 2016. године”(Истраживачки рад заједно са Драганом Јосиповићем), Милован Ж. Којић из Клења, запослен у Министарству унутрашњих послова, Полицијска управа Шабац, Полицијска станица Богатић, појављује се као аутор нове књиге “Мачва у Другом светском рату”, где је користећи грађу из разних писаних извора и сведочења учесника догађаја, формирао сведочанство о учесницима Другог светског рата из Мачве.
- Устао је сељак спонтано да се брани од немачког освајача, јер још нису зацелили ране из Првог светског рата у коме је Мачва страдала у крви и пламену. Иако слабо наоружани, Мачвани су кренули у потрагу за скривеним оружјем, али су га и куповали дајући за њега дукате и пшеницу, пише професор Предраг Белић у рецензији Којићеве књиге.
Ово дело по мишљењу рецензента завређује пажњу и због тога што аутор износи мноштво драгоцених података, а чињеница је, примећује Белић, да је већина оних о којима књига говори отишла са својим делима или неделима у вечност у свом веку.
- Незаборављени од аутора, остају да живе кроз ову књигу коју ће неко од њихових потомака можда допунити новим сазнањима, додаје Белић у рецензији.
За сваку похвалу је напор аутора, издавача али и општине Богатић са бројним спонзорима који су скупа допринели да ово дело угледа светлост дана.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa