Инфо

27. јун 2019.27. јун 2019.
Вредиш онолико  колико даш другима
ГРАД НАГРАДИО ДОБРОВОЉНЕ ДАВАОЦЕ КРВИ

Вредиш онолико колико даш другима

Град Шабац је 15. пут наградио добровољне даваоце крви који су овај хумани гест учинили 50 и више пута. Награде је даваоцима у четвртак у Градској кући уручио председник Скупштине града Немања Пајић.
Ови хумани људи су добили ручне сатове и плакете, али је истакнуто да је много важније скренути пажњу на племенити гест. Додељено је 12 признања.
-Хуманост нема цену. Човек вреди онолико колико од себе може да пружи другима. Лако је причати о себи, треба нешто и учинити. Млади су почели више да се одазивају акцијама добровољног давања крви и захвалан сам им на томе. Позивам их да се укључе још више, рекао је Милорад Макевић, пензионер, који је крв почео да даје у раној младости, а мотив му је био помоћ повређеном колеги из “Зорке”. Сећа се да се тада одазвало много радника “Зорке” и успели су да спасу живот.
Драгица Ђорђевић из Рибара драгоцену течност је дала 53 пута. Како каже, на то се одлучила да би помогла спасавање туђих живота, али и због себе.
-После давања крви човек се боље осећа. Син је кренуо мојим путем и сада је и он редован давалац. Не могу да опишем како се осећам због ове награде. Ово је и лепа прилика да се сретнемо и дружимо, а надам се да ће их бити и више, навела је Драгица Ђорђевић, која је такође позвала младе да се више одазивају овим акцијама.
Град Шабац је од 2004. године до сада поделио 250 награда за оне који су крв дали 50 и више пута и наградио 13 људи који су били даваоци 100 и више пута. С обзиром на то да се крв може дати највише четири пута годишње и то само ако је човек потпуно здрав, ове бројке представљају јако дуг период у животу сваког редовног даваоца.
-Не желим да ово назовем награђивањем, него скретањем пажње на хумане људе у нашој локалној заједници. Велики је подвиг дати крв 50 пута, али још већи колико је то спашених живота. Све је то сублимирано у ову награду. Желимо да им се захвалимо и подстакнемо их да и даље дају крв. Оно што је можда и најважније то је да мотивишемо младе људе да постану редовни даваоци, изјавио је Немања Пајић.
Прошле године почео је да се примењује нови Закон о трансфузиолошкој медицини. Институт за трансфузију крви Србије узео је Шабац као пример како треба да изгледа добровољно давање крви. Шабац је тада од Института добио и плакету за посебан допринос у овој области.
-Грађани Шапца потврђују своју хуманост исказану небројено пута. Ово је симболичан начин да се само једном делу заједнице одужимо за оно што чине. Сигуран сам да ће тако и наставити захваљујући ентузијазму који овде постоји, сарадњи и синергији коју остварујемо и са локалном заједницом и са Црвеним крстом. Живот је универзална категорија, а овде се то потврђује. Позивам грађане Шапца да се на акције одазивају у што већем броју, да предупредимо традиционално смањење резерви крви које се јавља у летњем периоду, рекао је Душан Серафимовић из Института за трансфузију крви Србије.
Добар резултат одраз је добре сарадње између свих учесника: локалне самoуправе, Црвеног крста, Института и Комисије за окупљање добрoвољних давалаца крви. Од почетка године само на територији Шапца сакупљено је око 1.400 боца ове драгоцене течности.
-Верујемо да ћемо до краја године испунити зацртани план. Свака среда је добро посећена и можемо само да пожелимо да тако буде и у будуће. Лети је увек теже сакупити веће количине, јер су људи на одморима, а потреба болница за крвљу је већа него иначе. На то смо већ навикли и унапред се припремамо, навео је Прока Мартиновић председник Комисије за окупљање добровољних давалца крви.
Дулаћ рекордер
Шабац се може, као град похвалити и дугом традицијом добровољног давалаштва крви и људима који су својом хуманошћу, на овај начин, превазишли све рекорде далеко ван граница града и државе. Апсолутни рекордер је ДУШАН БЛАГОЈЕВИЋ, познатији као ДУЛАЋ (1924-1986), наш суграђанин који је крв дао 339 пута, односно даровао је чак 112 литара крви током непуних 40 година колико је био добровољни давалац. Можда би достигао и 400 да га у томе није спречило нарушено здравствено стање последњих година живота.

Сваке среде у Културном центру
Акције добровољног давања крви организују се сваке среде у Културном центру од 10 до 16 часова. Следеће среде акција ће се обавити у трансфузиолошком аутобусу, а касније се све наставља по устаљеном распореду.
Прошле среде на овај начин прикупљене су 64 јединице крви.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa