Инфо

27. јун 2019.27. јун 2019.
ПОЉОПРИВРЕДА: СТРУЧНО ГЛЕДИШТЕ

Опасност од гриња

Тренутно се у усевима лубеница, диња, краставаца, соје као и у засадима јабука, леске, бресака и нектарина региструје присуство гриња, наводи Прогнозно-извештајна служба заштите биља. Протекле две недеље које су обележили тропски дани, биле су изузетно повољне за развој ових штеточина.
На нашем производном подручју, најзначајније су две врсте гриња: обични паучинар и црвена воћна гриња. Обични паучинар живи на наличју листа где се храни сисајући сокове биљака. Први симптоми напада се уочавају на лицу листа у облику ситних пега сребрнастобеле боје. Како се бројност гриња и напад увећава, пеге се међусобно спајају и читава површина листа жути и суши се.
Код нападнутих биљака повећава се транспирација, смањује интензитет фотосинтезе што за последицу има скараћење вегетације, заостајање у порасту и формирање мањих и ситнијих плодова. Црвена воћна гриња је штеточина производних воћњака. Штетни су сви покретни стадијуми који се хране на лишћу. Обично се налази на наличју листа, а при великим бројностима и на лицу листа. Услед њихове исхране долази до појаве бронзавости листова јабуке и до превремене дефолијације.
Препоручују се редовни прегледи усева паприке, парадајза, краставаца, лубеница, тиквица, бораније, соје као и воћних засада на присуство гриња.

Пољосфера

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa