Инфо

4. јул 2019.4. јул 2019.
Знање мора царовати
ДОДЕЛА ВИДОВДАНСКИХ НАГРАДА

Знање мора царовати

Такмичарски дух и тежња ка знању воде их до успеха. Родитељи поносни, професори и наставници још поноснији. Градоначелник поручио да буду слободни и пожелео да жеље и снове остваре у свом граду. Награђено 143 основца и средњошколца, 88 наставника и професора, као и 11 екипа
За ђаке који су се доказали на највишем нивоу, ван територија својих школа, ван дневника и редовне наставе, за оне који су знањем „освојили округ и републику”, школска година није окончана преузимањем сведочанстава, већ су успешну 2018/19. годину, поздравили на свечаности, организованој у њихову част. Још једном су закорачили на степеник, више, физички бину, али симболични пиједестал подигнут на основе сопствених достигнућа и успеха.

-Волим да се такмичим, надмећем, наравно поносим се победама, али посебно оним које изборим у борби знањем, у примени наученог. Такмичења су прилика за ново самодоказивање, а у себи крију драж која почиње сазнавање било чега новог у области која вас привлачи у којој налазите задовољство за свој ум и душу. Док траје школовање, желим да будем на оваквим и сличним догађајима, желим да успешно репрезентујем себе, своју породицу, школу, да оправдам поверење и труд професора – рекао је Стеван Маринковић, један од награђених основаца.

Сваки разред је прилика за сазревање и на том путу схватите како оцене могу бити нумеричка одредница знања, али учење и усавршавање не сме да буде завршено на највишој оцени, већ да треба тежити ван граница.

-Одавно не учим због оцене, тежим да стекнем нова знања и вештине. У реторици и беседништву желимо да аргументима који потпору имају у знању докажемо исправност онога што заступамо. Истовремено је изазов, такмичење, може неко рећи и игра, али пре свега подстиче на рад, истраживање – истиче Сања Митровић, ученица Економске школе „Стана Милановић“.

- На учење и такмичења гледам као улагање у будућност. Желим да своју каријеру изградим на способностима које у бази имају знање, рад и лепо је што имамо подршку на том путу – рекла је Наталија Тошић, ученица Шабачке гимназије, на свечаности доделе признања за најуспешније у Градској кући.

Иако некада не изгледа тако, долазе дани у којима ће успеси остварени кроз учење бити најважнија детерминанта сваке хијерархије, уверени су професори.

-Они то осећају и то су деца коју не треба посебно мотивисати. Њих родитељи усмеравају на прави начин, те је успех њихов, ђачки, ми смо ту да будемо подршка, помоћ, да их усмеримо – рекла је наставница математике Мирјана Обрадовић.

-То су посебни ученици. Свесни су свих лоших догађања око нас, свесни су свих поремећаја вредности, но то их још више мотивише и још више раде. Све почиње од куће, улога родитеља је кључна, школа треба да буде само додатак који води у правом смеру – додаје њен колега Миленко Пузигаћа.

Највећи учитељи филозофије нису желели да их ученик достигне, већ превазиђе њихова достигнућа, а родитељи...
-Ми треба да дајемо пример деци, али не да будемо узори у успешности. Жеља сваког родитеља је да дете буде успешније од њега, срећније, оствареније, ма где да се родитељ налази. Треба да уче, да раде вредно, јер је оно што знају највећи и најсигурнији капитал у животу – уверен је Милорад Зејак, родитељ једне од награђених ученица.
Град Шабац већ традиционално награђује најбоље ученике и њихове професоре, на Видовдан, за оставрене резултате на такмичењима републичког ранга које организује ресорно министартво. Ове године дипломе и новчане подстицаје заслужило је 143 основца, 88 наставника и 11 екипа.
-Ви сте најбољи, ви сте шампиони и увек имам трему када говорим пред асовима знања. Желим вам лепу будућност, срећан живот, да се остварите приватно и пословно, где год вас пут одведе, а мој сан је да ви срећу пронађете у свом граду. Позивам вас да заједно градимо још лепши и бољи Шабац, да градимо град где ћете желети да останете, живите, радите. Ваша знања и вештине су врхунска промоција града, али и оно што је неопходно за успешну будућност Шапца. Будите увек слободни, мислите својом главом и верујте увек у успех, као што сте веровали пред такмичења која су вас довела овде. Живот није лак, некада се ствари не одвијају како желимо, но оне могу да се промене, ако желите и верујете, а никада не сумњајте да ли можете. Уверавам вас да можете и увек рачунајте на подршку свог града – рекао је градоначеник Небојша Зеленовић на додели видовданских награда.
За ученике и наставнике основних школа издвојено је 932.000 динара, док је за награђене средњошколце и њихове професоре опредељено 839.400 динара.
Б. Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa