Инфо

4. јул 2019.4. јул 2019.
Шабац међу ЛИДЕРИМА у заштити животне средине
АМБАСАДОР ЕУ У СРБИЈИ СЕМ ФАБРИЦИ ПОСЕТИО ШАБАЦ

Шабац међу ЛИДЕРИМА у заштити животне средине

Сем Фабрици је рекао да му је увек задовољство да дође у Шабац, јер град реализује бројне пројекте који се односе на заштиту животне средине. Градоначелник Небојша Зеленовић се захвалио делегацији Европске уније на овој заиста преко потребној и једној од најважнијих помоћи. Подсетио је да је Европска унија највећи партнер не само у Шапцу него и у Србији
Амбасадор Европске уније у Србији, Сем Фабрици, у среду је посетио Шабац. Посета је организована у оквиру “Зелених дана” у Шапцу, који су део кампање за заштиту животне средине “Погледај око себе”, а коју у Србији спроводе Министарство за европске интеграције и Делегација ЕУ у Србији са Министарством за заштиту животне средине.
Фабрици је обишао постројења изграђена уз подршку ЕУ и представљени су му успешни пројекти у области заштите животне средине. Угостили су га градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и заменик градоначелника Немања Пајић са својим сарадницима.
Посету је започео у Дреновцу, на локацији на којој се спроводи пројекат изградње система заштите од поплава “Мачва – Сава – Дрина”. Изразио је задовољство што је на том месту разговарао са градоначелником Небојшом Зеленовићем и људима који раде на, како је истакао, важном послу превенције од поплава.
-Србију су 2014. године погодиле ужасне поплаве. Последица тога су били изгубљени животи и огромне материјалне штете. ЕУ је одмах притекла у помоћ, експертизом и материјално, тако да су одмах уследили радови на реконструкцији, али и на превенцији. Ти радови су реализовани по целој Србији и у њих је уложено укупно више од 170 милиона евра. Такође смо имали једну специјалну меру која је посебно била осмишљена за регионални пројекат између Србије и Босне и Херцеговине, а чији је циљ био да се ојача обалоутврда реке Саве, истакао је Фабрици у Дреновцу.
Амбасадор је честитао градоначелнику Зеленовићу, као и свима у локалним органима који су изузетно активни на реализацији овог пројекта, а за који је ЕУ, само у делу који се тиче града Шапца, издвојила 10 милиона евра. Навео је да је ово показатељ како је регионална сарадња могућа и како је могуће бити успешан на радовима на превенцији.
-Мом тиму и мени је било изузетно важно да дођемо овде и видимо како напредују радови на овом пројекту. То је део једне шире кампање која се односи на заштиту животне средине. Пројекат “Погледај око себе” смо покренули прошлог месеца широм Србије како бисмо подигли свест грађана о неопходности заштите животне средине, о значају бриге о квалитету воде, ваздуха, тла, о значају рециклирања. Ову кампању реализујемо са локалним и републичким органима како бисмо показали људима колико је важно улагати додатне напоре у заштиту животне средине, али улагати и новац и вољу, навео је Фабрици и захвалио градоначелнику Зеленовићу због великог разумевања важности ове теме. Рекао је да му је увек задовољство да дође у Шабац, јер град реализује бројне пројекте који се односе на заштиту животне средине.
Градоначелник Небојша Зеленовић се захвалио делегацији Европске уније на овој заиста преко потребној и једној од најважнијих помоћи. Подсетио је да је Европска унија највећи партнер не само у Шапцу него и у Србији.
-Када говоримо о Шапцу, овде имамо више од 30 милиона евра инвестиција ЕУ у последњих 10 година. Шабац има решен проблем уклањања отпада, депоновања отпада, има решен проблем пречишћавања отпадних вода и сад имамо и пуну заштиту од поплава. Замислите све градове у Србији да имају решене све ове проблеме. И све то захваљујући Европској унији и наравно способности локалне самоуправе да се понаша нормално. За нас су ово најважнији послови и јако је важно да научимо да управљамо оним што смо добили. После 2014. године Град Шабац није гледао у небо. Након што смо се суочили са највећим проблемом прешли смо на акцију чишћења 19 најкритичнијих тачака. Очистили смо 100 километара канала. У њима смо затекли углавном смеће а онда смо одучили да покупимо смеће са целе територије града. На то смо потрошили још милион евра и сада смо пооштрили казне за бацање смећа на законски максимум. Увели смо институцију градског каналџије који контролише да ли су канали чисти и сада немамо проблем када падну кише. Заједно смо са пријатељима из Хрватске преко пројекта прекограничне сарадње опремили јавне службе и Штаб за ванредне ситуације. У року од једног сата ја као шеф Штаба за ванредне ситуације могу да добијем информацију са било које тачке у граду и правовремено реагујем. Дакле могуће је да се у Србији одговори на прави начин на оно што годинама нисмо могли, али то не може да се деси без помоћи Европске уније, истакао је градоначелник Зеленовић.
Након Дреновца амбасадор Фабрици са сарадницима је посетио Постројење за пречишћавање отпадних вода и Трансфер станицу Регионалне депоније Срем – Мачва. Претходни пут постројење је већ обишао када је почело са радом. Изградњу је финансирала ЕУ уз суфинансирање локалних власти.
-Мом тиму и мени је било важно да видимо како ово постројење ради након скоро две године. Није важно само нешто отворити, него ја важно и да то ради после неког времена. Руководство ми је објаснило да све функционише у најбољем реду. Овде се преради око 17.000 кубика отпадних вода дневно и добије се чистији производ за град и за Индустријску зону. ЕУ је финасирала и Регионалну депонију. Имамо завршен троугао: насип и одбрану од поплава, прераду воде и прераду чврстог отпада. То показује колике капацитете град Шабац има и он је међу предводницима када је у питању заштита животне средине. Како су ми објаснили, све што се овде ради погодује и привлачењу нових инвеститора. Није само да грађани имају користи од овога, него се ствара и додатна вредност за Индустријску зону, рекао је Фабрици и додао да заштита животне средине не представља луксуз него основни елемент који, између осталог доводи и до конкурентности привреде.
Фабрици је навео да је са градоначелником Зеленовићем разговарао о томе шта још треба да се уради у Шапцу и да му је речено да је то линија за муљ, којој би се заокружио процес пречишћавања отпадних вода.
Градоначелник Зеленовић је истакао да инвеститори неће да улажу у несрећне и несређене средине.
-Озбиљни инвеститори неће улагати у градове који немају решена еколошка питања, који не брину о својој култури и образовању. Инвеститори у све већем броју долазе у Шабац, а то је, између осталог, захваљујући пуном разумевању европских вредности наше заједнице и помоћи коју добијамо од ЕУ. Да бисмо завршили све послове у нашем граду треба нам још 30 милиона евра, баш онолико колико нам дугује Влада Републике Србије. Имамо пројекте, немамо паре зато што у тренутку када нам ЕУ даје 30 милиона евра, наша Влада нам толико узима, истакао је Небојша Зеленовић.
Амбасадор Фабрици посетио је и Центар за стручно усавршавање и Камп науке на Летњиковцу. Тамо је са шабачким студентима говорио на дебати “Покрени се за животну средину”. Након тога је у Градској кући имао састанак са градоначелником Зеленовићем.
Изазов
Сем Фабрици је истакао да је заштита животне средине кључна и за процес приступања Србије Европској унији. Питање животне средине је под поглављем 27.
-За успех у овом поглављу потребан је колективни напор да би се циљеви испунили. Изазвао сам градоначелника Шапца да се придружи изазову сакупљања смеђа, које смо недавно организовали и у Београду са градоначелником Београда, када смо на једном делу града сакупили ђубре са јавних површина. Очување животне средине је одговорност свих нас, рекао је Фабрици.
-Прихватио сам изазов. Верујем и да сам га разумео, а и Шапчани су разумели колико је важно да имају чисту животну средину, да имају постројење за прераду отпадних вода, уредно одношење смећа из сваког, па и најудаљенијег, села. Заједно ћемо ући у примарну селекцију, односно у одвајање смећа тамо где оно настаје, у сваком домаћинству, истакао је градоначелник Зеленовић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa