Инфо

4. јул 2019.4. јул 2019.
Озбиљна борба против глодара
ЗАВРШЕН ПРВИ КРУГ СИСТЕМСКЕ ДЕРАТИЗАЦИЈЕ

Озбиљна борба против глодара

Град Шабац је издвојио 16 милиона динара за овогодишњу системску дератизацију. Циљ дератизације је смањење популације штетних глодара и спречавање ширења заразних болести које они преносе.
Први круг дератизације, који је почео у мају, завршен је прошле седмице. Други круг ће почети од септембра. Потпуно је бесплатна и спроводи се на целој територији коју Шабац покрива.
-До сада сам се са пацовима и мишевима борио сам и куповао сам препарате за дератизацију. То је изискивало додатни трошак на ионако скупу производњу. Од великог је значаја што је Град омогућио да се дератизација уради на комплетном подручју. Познато је да су глодари велики преносиоци заразних болести, како на људе тако и на домаће животиње, рекао је Драган Ђурић из Мишара, узгајивач свиња.
Системска дератизација се изводи по одредбама Закона о ветерини и Закона о заштитити становништва од заразних болести. Свеобухватна је и покрива читаву територију која је у надлежности Града, а тако ће бити поновљена и на јесен. За дератизацију се користи родентицид у облику пелета и парафинског блока.
-Покриће се градско, приградска и сеоска подручја. Оба круга системске дератизације обухватиће стамбене зграде, односно њихове подруме, а укупно око 880 улаза. Такође, више од 20.000 домаћинстава на територији града и око 21.000 домаћинстава на сеоском подручју. Дератизација се врши на фармама, на 112 дивљих депонија по сеоским месним заједницама, као и по градским, на Дудари, приобаљима и каналима. Градским домаћинствима је подељено око килограм препарата у облику пелета, а у сеоским кило грам и по. Приликом дератизације на фармама, депонијама и каналима користи се родентицид у облику парафинског блока који је отпоран на влагу. Родентициди садрже еметик како не би дошло до тровања људи и других животиња, објаснила је Маја Ђурђић, саветник за заштиту животне средине.
Град Шабац дератизацију спроводи са фирмом „Екосан“ из Београда, специјализованом за ове услуге.
-Ово је веома значајна акција, јер су штетни глодари носиоци различитих болести, а и праве огромну штету како у сеоским домаћинствима, тако и у градској средини. Препарат родентицид је проверен од стране свих институција, квалитетан је и делотворан. На основу своје активне материје не може да отрује било коју домаћу животињу. Циљано убија миша или пацова на основу конзумиране количине. Ипак, не би смело да се дозволи да му свиња приђе, јер оне једу све и појеле би целу количину. Препарат је на бази мекиња и пас и мачка га неће појести, а и уколико поједу отрованог миша или пацова неће им штетити, рекао је Слободан Поповић руководилац за послове дератизације фирме „Екосан“ и упозорио грађане да не купују препарате за дератизацију уколико им то неко понуди, јер је дератизација коју град спороводи поптуно бесплатна.

М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa