Инфо

4. јул 2019.4. јул 2019.
Улагање у знање за лепшу и успешнију будћност
НОСИОЦИ ВУКОВЕ ДИПЛОМЕ КОД ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ

Улагање у знање за лепшу и успешнију будћност

Традиционали пријем за “вуковце”, који сваке године приређује председник општине, одржан је прошлог петка у свечаној сали општинске управе.

На досадашњим резултатима у области образовања носиоцима Вукове дипломе и њиховим професорима најпре је честитао начелник надлежног одељења у општинској управи Радован Ранисављевић и подсетио да је дружење са најбољим ученицима један од најлепших тренутака.

–И даље, у средњим школама и на факултетима, наставите са оваквим радом и постижите још боље резултате, па се након школовања вратите у своју општину, да ви њоме руководите и да учите друге генерације, да будете лекари, наставници, професори, а неко од вас и председник општине. Ово је резултат вашег заједничког труда, вас и ваших родитеља и професора- поручио је Ранисављевић.

Обраћајући се најбољим ученицима у коцељевачкој општини председник ове локалне самоуправе Душан Илинчић је, уз честитке, поручио да се још једном потврђује да је рад нешто што нико не може ни да оспори ни да одузме, те да се њиме све постиже.

–Сви ми, који смо завршили основну школу а потом и средњу у Коцељеви, уписали факултет, са лакоћом смо га завршили. И ја сам један од тих примера. Обично кажу да је у мањим местима једноставније, лакше завршити школу. Међутим, право мерило је долазак на факултет где се одмеравају снаге свих свршених средњошколаца- рекао је Илинчић и позвао будуће средњошколце да своје образовање наставе у овом месту.
Он је додао да je једини пут који младе води ка успешној будућности и лепшем сутра улагање у себе, у знање и вештине, континуирани рад и свакодневно учење.
-У данашње време само се право знање поштује и вреднује. Онај који зна, може да успе. Зато је важно да што више знања “грабите”. Досадашњи успех и његово вредновање треба да вам послуже као мотивација за даље напредовање, за труд и залагање. Да будете још бољи, квалитетнији и да још јачим интензитетом радите на себи- поручио је Душан Илинчић.
Пракса је да председник општине награди труд и успех најбољих коцељевачких ђака те је и ове године, осим књига, свима додељена беспланта сезонска улазница за базен у Коцељеви а ученици ће сутра отпутовати и на једнодневни излет у Смедерево.

НАЈБОЉИ ОД НАЈБОЉИХ
ОШ “Мића Станојловић” у Коцељеви изнедрила је 11 “вуковаца” од којих више од половине има жељу да школовање настави у свом родном месту. Међутим, Анђелина Бајић из Драгиња, ученица генерације, одлучила је да постане гимназијалка.
–Још увек нисам одлучила чиме бих волела да се бавим у животу и зато сматрам да је гимназија прави избор како бих дала себи времена да се у наредне четири године у нечему конкретном пронађем- сматра најбоља од најбољих у основној школи.
За досадашњи успех у школовању, каже, требало је много рада а ни учешћа на такмичењима и запажени резултати нису изостали. Анђелина је била свестрана па зато не чуди што су српски и математика, историја и хемија код ње ишли “руку под руку”.
Средње образовање у Коцељеви завршило је пет “вуковаца”, али је за ђака генерације проглашена Катарина Дојић која током школовања није имала све петице, али јесте запажене резултате на бројним такмичењима, посебно из математике.
–Тајна успеха је воља и жеља за учењем, труд, рад. Да понесем титулу ђака генерације, иако нисам носилац Вукове дипломе, пресудила су учешћа и резултати на такмичењима из математике, посебно републичка. Увек сам била у горњем делу табеле- објашњава Катарина која је већ постала бруцош Војне академије.
Одлучила се за смер менаџмент а, како каже, определила се за ову високо-образовну установу због организације, дисциплине, реда и рада. Сматра да је из коцељевачке Средње школе понела квалитетно знање јер је пријемни урадила добро и задовољна је постигнутим резултатом.

НАГРАДЕ И ЗА УСПЕШНЕ ТАКМИЧАРЕ
Осим “петичара” и њихових професора, пријему код председника општине присуствовали су и ђаци који су остварили запажене резултате на такмичењима током претходне школске године. Међу њима била је и ученица седмог разреда из Драгиња Андријана Андрић која је у Бору, на републичком такмичењу талената из географије, освојила прво место.
Титули државне првакиње претходило је освајање трећег места на регионалном нивоу у Лозници.
За љубав према географији, каже, најзаслужнија је наставница Невена Николић, која се труди да у што већој мери анимира ђаке.
–Моје другарице и ја баш волимо овај предмет. Ипак, нисам могла да поверујем да сам освојила прво место. Тест је био веома тежак. Било ми је невероватно и на регионалном такмичењу када сам чула да сам трећа, а тек када сам сазнала да сам најбоља у држави, стварно сам била изненађена. На овим такмичењима сам имала прилику да упознам нове пријатеље и било је лепо дружење. Стекла сам нова искуства. Планирам и следеће године да будем у овом такмичењу и опет ћу бирати географију- истиче Андријана која би волела да по завршетку основне школе постане гимназијалка.
Самим пласманом на републичко такмичење ова девојчица и њена наставница испуниле су очекивања.
–У Бору су се такмичили ученици из целе Србије у разним дисциплинама. То је такмичење највишег нивоа код нас, па нисмо имале превелике амбиције, имајући у виду конкуренцију. Представили смо се својим истраживачким радом на који је ученица добила максималан број поена. Затим је радила тест који је, испоставило се, урадила најбоље од свих у Србији, тако да смо освојили прво место- објашњава наставница Невена.
Истраживачки рад који је освојио максималан број бодова издвојио се озбиљношћу и приступом. Тема којом су се бавиле Андријана и Невена била је “Туризам Србије” а у оквиру истраживања и писања семинарског рада анкетирани су ученици и наставници ове школе, представљани подаци кроз графиконе, а на овај сјајан успех у школи, на зиду, подсећа постер израђен у оквиру истраживачког пројекта.
–Приступ раду је био специфичан јер је и такмичење за таленте. Ипак је то нешто што је посвећено надареним ученицима а Андријана је изабрана на основу резултата теста који су радили сви ученици у октобру месецу. Она је на том тесту свеопштег знања и логичког повезивања прошла и сама се одлучила за географију, јер је ученицима дозвољено да се сами определе из којег предмета ће да се такмиче и коју тему желе да истражују. Она је изабрала географију- са осмехом на лицу истиче Невена.
У ери савремених комуникација, доступности података у сваком тренутку, у доба када ученици могу једноставно да “изгуглају” све оно што их занима из било ког предмета поставља се питање да ли је начин изучавања биологије, историје, географије, какав је деценијама присутан у нашем систему, одржив. Невена Николић подсећа да ипак оно што се стекне књигом, радом, сопственим ангажовањем остаје, шири свест и има немерљив значај, јер свако може да на телефону или рачунару потражи податке, али треба знати шта тражити!
В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa