Инфо

4. јул 2019.4. јул 2019.
Срећа искована чекићем
БОЈАН ЛУКИЋ, ПОТКИВАЧ КОЊА ИЗ РУМСКЕ

Срећа искована чекићем

Стара истина да “ивер не пада далеко од кладе”, потврђује се и у случају Бојана Лукића из Румске, подно легендарног Цера, који дуже времена живи у Шапцу и бави се поткивањем коња.
Лукићев деда Лука је држао радне коње. Бојан их је још од тада заволео и та љубав траје до данашњих дана.
- Поткивање без љубави према коњима не може, а за сваког лепотана штала добра потковица је од изузетне важности. То вам је као код човека добра обућа. Мора бити пре свега удобна. Одржава здравље коња. Чини га супериорним и срећним, каже Бојан, који своје знање стечено прво код Саше Милића, старијег мајстора, а потом усавршавано на семинару у ергели “Липице” у Словенији, данас примењује на Шабачком хиподрому.
- Данас у нашој држави нема школе за поткиваче коња. Знање углавном стичем од ретких старијих мајстора. На Шабачки хиподром сам дошао 2012. године. Пре тога сам више година учио занат. Прво, 2007. године у Београду јахао сам Тодора. Тај коњ је некад био галопер. Сада осим пробног јахања, услужно радим поткивање коња. И то овде у Шапцу, већ девет година, истиче Лукић.
Ради поткивања коња, одлазио је на Уб, Београд, стизао у Босну и на разна друга места. Сада је најактуелније поткивање спортских коња.
- Постоји кајарења, кад реновирам стару потковицу али и стављање нове. Наравно да је ово друго боље. С друге стране постоји вруће и хладно поткивање. Код већине спортских грла радим хладно поткивање и лаке потковице, јер је то економичније и дуготрајније, додаје наш саговорник.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa