Инфо

4. јул 2019.4. јул 2019.
Драгоцено искуство
Трећа уметничка колонија ''Ризница
уметности и духовности''

Драгоцено искуство

Школа примењених уметности и Епархија шабачка организатори колоније. Професори и ученици из шест градова у Србији. Неговање духовности, кроз упознавање манастирског живота, волонтирање
У организацији Школе примењених уметности и Епархије шабачке, од 24. до 29. jуна, у манастиру Соко реализована је трећа уметничка колонија под називом ''Ризница уметности и духовности''. У раду је учествовало 33 учeникa и прoфeсoрa из шeст средњих умeтничких шкoлa: из Београда, Новог Сада, Ниша, Ужица, Краљева и Шапца.
Пројекат је настао уз благослов владике Лаврентија, као сарадња Епархије шабачке и Школе примењених уметности, која садржајно и програмски координира све активности. Велику помоћ у организацији колоније пружио је и др Мишко Ранковић, председник Друштва пријатеља манастира Св. Николаја Велимировића у Соко-граду.
Невенка Ђокић, директорка Школе примењених уметности истиче да је циљ пројекта развијање осећаја за ликовност, интерпретацију и снагу израза младих аутора, као повезаног са вером и културним наслеђем.
-Неговање духовности, кроз упознавање манастирског живота, волонтирање на уређењу окружења и самог манастира, као и јачање сарадње међу ученицима и професорима уметничких школа у Србији је бит колоније. Веома драгоцено искуство је управо дружење и размена искустава на путу уметности и духовности, а за следећу годину планирамо да се ученицима из Србије прикључе и млади из Загреба и Бања Луке. Ученици и колеге су одушевљени организацијом целокупног боравка, а посебно ми је драго што новоизграђену цркву у манастирском комплексу - копију цркве Светог Јована Канеа са Охридског језера, живопишу управо бивши ученици Школе примењених уметности, након завршених академија ликовних и примењених уметности - истакла је дирекорка Невенка Ђокић.
Професорка Уметничке школе из Ужица Јелена Гускић Петровић наводи да је колонија програмски и садржајно веома добро конципирана. Амбијент Соко-града и услови у којима су ученици стварали допринели су квалитету радова.
-Организација је била одлична, све честитке Школи примењених уметности на томе. Ученици су одушевљени, јер је колонија, због самог амбијента, другачија, специфична и те како значајна за стваралаштво и за духовност младих људи. Радујемо се наредним колонијама на којима ћемо засигурно учествовати.
Колоније су идеална прилика за размену знања, дружење ученика, професора спремних да своје искуство обогате кроз истинsку уметност проткану духовношћу.
-Ова колонија је заиста била ризница уметности и духовности, драгоцено искуство крунисано дивним радовима, а неким ученицима ово је била прва прилика да присуствују јутрењу, вечерњој молитви и литургији. Ученицима је било занимљиво да сазнају нешто и о раду других школа, тако да су свако вече организована предавања на којима су школе представљале своју педагошку праксу - наводи Мина Ступар, професорка Школе примењених уметности Шабац.
Сви уметнички радови настали на колонији (цртежи, слике, колажи, мозаици, гравуре у камену, орнаментални вез и калиграфије) у децембру ће бити приказани на изложби у Школи примењених уметности у Шапцу, а касније и у осталим градовима широм Србије из којих долазе учесници колоније.
Радови са све три до сада одржане колоније део су сталне галеријске поставке манастира Соко.

Ризница
стваралаштва
Инспирација и утисци ученика прeточени су у уметничка дела која ће наставити да одишу енергијом стваралаштва и духовности током јесени широм Србије.
-Ово је дивно искуство за мене, пре свега што смо могли да упоредимо начине рада у појединим школама, да научимо нешто једни од других. Много смо се лепо дружили. Овде је природа прелепа, време је било дивно. Сви смо били мотивисани за рад, а ја сам радила аквареле и цртеж на којем је портрет Владике Николаја - рекла је Јелисавета Петровић, ученица из Ужица.
- Први пут сам у Соко-граду, а с обзиром да сам ја из равне Војводине нарочито ми се свиђа природа, али и све друго, смештај, наши домаћини, заиста смо уживали. Много сам научио о историји и значају овог места током предавања једног од наших домаћина Сретена Цветојевића. Носим дивне утиске, а родитељима ћу рећи да ускоро породично направимо излет до Соко-града - наводи Милан Павловић, ученик из Новог Сада.
-Много ми је значила прилика да размењујемо идеје са вршњацима из других градова, да се дружимо, консултујемо око израде самих радова, да заједно шетамо до великог позлаћеног крста који се уздиже изнад манастира, а који је у име немачког народа, као знак покајања за све жртве и страдања Срба, поклонио пријатељ нашег владике Хорст Вробел. Занимљива су била и предавања која су за све нас организовали наши професори – појаснила је Адријана Гајић, ученица из Шапца.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa