Инфо

4. јул 2019.4. јул 2019.
У СКУПШТИНСКУ ПРОЦЕДУРУ СТИГАО И ПРЕДЛОГ
О ЗАБРАНИ РОШТИЉА НА ЋУМУР

Део генетског кода

Срби, као и сви остали народи на Балкану, не само да уживају у роштиљу на ћумур, већ је овакав начин припреме хране постао део традиције и генетског кода
Скупштинском Одбору за здравље и породицу стигла је представка доктора Ивана Николића из Београда који тражи да се законом забрани употреба роштиља на угаљ у регистрованим угоститељским објектима и да се они замене електричним или роштиљем на гас, због све чешће појаве тумора дебелог црева.
Да ли ће или не бити укинут роштиљ на ћумур за ресторане и локале брзе хране, показаће време, али је чињеница да овај предлог није прихваћен благонаклоно. То је и очекивано, јер Срби, као и сви остали народи на Балкану, не само да уживају у роштиљу на ћумур, већ је овакав начин припреме хране постао део традиције и генетског кода.
Ћумур ће тешко бити угашен у Србији, то је дефинитивно јасно, без обзира на апел медицинске струке да је у питању крајње штетан начин припреме хране по људски организам.
Наводно је храна припремљена на роштиљу висококанцерогена због тога што приликом печења меса оно пушта масноћу која пада на ужарени ћумур и на тај начин се ствара проблем који може да изазове рак.
Поједини стручњаци кажу да је кључ у припреми меса и да не треба кривити роштиљ, већ треба сагледати целу слику.
- Стручњаци или одбор скупштине који би донео такву одлуку да се забрани појединачна намирница и појединачни начин припремања хране, сигурно би погрешио. Много боље би било да донесу одлуку да се донесе стратегија за правилну исхрану у борби против масивних незаразних болести где спадају малигне болести, и рак дебелог црева него појединачно - саопштила је проф. др Будимка Новаковић, дијетотерапеут на Медицинском факултету.
Шабац није попут Лесковца, Ниша или Пирота препознатљив по роштиљу, али живот без ћумура као и да није живот, ни у нашем граду. Чак и по цену здравља, наши суграђани се не би одрекли роштиља на ћумур. Нема куће, дворишта, викендице из који се барем једном недељно не појави дим са роштиља. Ретко ко не користи ћумур.
Угоститељи у Шапцу су сигурни да укидање ћумура неће ићи лако, јер народ воли тако припремљено месо.
- У разним државама света постоје различите алтернативе роштиљу на ћумур. Најраспростањенији је роштиљ на плин, а негде се користи и вулканска лава. Ја сам се одавно “пребацио” на плин, највише због ложења у затвореном простору. Када говоримо о здрављу, мислим да је много значајније повести причу и донети прописе о квалитету хране. Код нас нема никакве контроле шта се и како прска, како се и чиме хране животиње. То је много опасније од ћумура - каже за Глас Подриња Дејан Иванковић, власник ресторана “Енигма” у Шапцу.
Према његовим речима, Србија има ригорозне прописе који се не спроводе или се то ради селективно.
- Код нас дете од 16 година може да купи 200 килограма неког средства за прскање и да се затим храна њиме третира. Нема никакве контроле. Није исто када имате кокошку која кљуца по дворишту или када је за месец дана накљукате концентратом и она онда има три килограма - додаје он.
Њега занима како ће људи, уколико се овакав закон усвоји, спремати печење, јер је домаћинску храну тешко спремити са таквим укусом, без жара.
- Ми смо велики љубитељи ћумура и тешко да би такав закон, који постоји у свега неколико држава на свету, могао да спречи наш народ да спрема храну на ћумур - истиче Иванковић.
Жељко Мићин, власник ресторана “Стари Град 07”, с друге стране, спремно чека одлуку Скупштине Србије по овом питању.
- Набавио сам нови роштиљ на плин, ако буде требало. Код нас се стално нешто мења, али онда то искористе они од којих треба да набавимо нову опрему. Мало је има, па је нема, а онда све поскупи. Овако, ја сам набавио на време, а видећемо када ће и да ли ће доћи до ове промене - каже Мићин.
Он је сигуран да се људи противе оваквој промени да је “шмек” и укус хране који се спреми на ћумуру неупоредиво бољи.
- Лако је то проверити. Узмите ћевап са ћумура и из тигања и видећете разлику - додаје он.
Власник овог ресторана каже да је најбољи начин за спремање роштиља, а уједно и најбезбеднији по здравље, када је плоча са месом удаљена више од десет центиметара од жара.
По питању роштиља на ћумур ни струка није јединствена. Са једне стране имате људе који тврде да је ћумур штетан, али са друге и оне који наглашавају да је данашње црвено месо канцерогено. Било како било, после оваквог текста, сигурно да једна пуњена пљескавица са правог роштиља не би била лош избор.
Рак дебелог црева
Посланик Милован Кривокапић, који је известио чланове Одбора за здравље и породицу о пристиглим представкама грађана, каже да је доктор Николић навео да у настанку карцинома дебелог црева велику улогу имају хетероциклични амини и полициклични ароматични угљоводоници који се стварају искључиво приликом коришћења роштиља на угаљ.
- Радна група скупштинског Одбора за здравље и породицу је предложила да се представка упути Министарству здравља, сектору за јавно здравље и програмску здравствену заштиту на разматрање - навео је Кривокапић.

Странци луде за ћевапима
У ситуацији када се много води рачуна о томе да се што већи број страних туриста привуче у Србију, укидање роштиљања на ћумур сигурно није у складу са тим настојањима.
- Страни туристи луде за нашим роштиљом на ћумур. Ћевапи и пљескавице су незаобилазни део наше понуде коју и поред сазнања да може да има штетне последице нико не избегава - реакција је власнице једног ресторана из Београда.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa