Инфо

4. јул 2019.4. јул 2019.
Пун амбар - пуно срце
ЖЕТВА У МАЧВИ

Пун амбар - пуно срце

Приноси ће подбацити у односу на прошлу и претпрошлу годину, јер су прво незапамћене падавине у ово доба године и нагло сазревање хлебног зрна утицали на његов лошији квалитет и квантитет
Ратари у Мачви су овог лета здушно прионули жетви пшенице, без обзира на велике врућине и нагло сазревање зрна, што ће, нема сумње умањити његов квалитет. О цени се мање говори, јер је, кажу, постало уобичајено да она још није утврђена, а комбајни су већ увелико у житним пољима.
- Само да нас онај од горе спаси да не удари нека пропаст, углас говоре сељаци на раскршћу села Метковић. Овај, овоземаљски Господ (мисле на државу) спасити нас неће... коментаришу даље.
- Оде опет наше жито будзашто. Па људи, колико су вам данас мекиње, песимистички коментаришу други.
- Само да покријемо цену амортизације. За нашу зараду нико не хаје. Пшеница и онако није профитабилна. Приноси ће од уобичајених за Мачву бити сигурно умањени. Због претеране кише, порасло је доста корова у пшеници, а сада зрно нагло сазрева, јер су врућине велике. Све то негативно утиче на усев, каже Миленко Ђенадић, произвођач из Клења.
Ратари који су ишчекивали комбајн, кажу да није исплативо много улагати у сетву пшенице, а с тим у вези не могу се очекивати ни високи приноси. Добро је кад роди. Пун амбар -пуно срце, тврде они и додају да није све ни у рачуници.
Овог пута природне околности нису им биле наклоњене. Прво, подсећају на коментаре стручњака да је у периоду сетве пшенице било доста проблема због недостатка влаге. Сада је, при крају вегетације било и превише кише. То је узроковало разна обољења на пшеници и повећало трошкове заштите. На крају, ни превисоке дневне температуре нису наклоњене прописном сазревању зрна.
Без обзира на све жури се са обављањем овог значајног летњег посла. Ратари су свесни да је што пре, то боље. Тако се и понашају.
Ових дана у Мачви тешко је пронаћи слободну механизацију за жетву, ипак има је довољно за брзо и квалитетно обављање овог важног посла.
Смештајни капацитети су добро припремљени и бар око тога нема проблема.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa