Инфо

4. јул 2019.4. јул 2019.
РОД РОДИЛА ШЉИВА РАНКА
СЕЛО НЕКАД И САД

РОД РОДИЛА ШЉИВА РАНКА

Варљиво лето или и више од тога у шали, иако им није до тога веле сељани Поцерине и Посавотамнаве. Обиље кишних дана и мањак сунца поспешили су бујање болести а и поред силне хемије, тврде пољопривредни произвођачи, лека нема. Пред сеоском продавницом распреде се прича о сувишном прскању по једнима и слабијем садном материјалу по другима. Чак додају да се појединима ни име не да упамтити али да видите чуда, укључи се времешни брка. У дну села она шљива ранка има крошњу ко орах средње величине а од кад смо били деца као да се смањила. Уз смех вели ето као и ми а рода да се прекрстиш. Необавештена не лист уврнут. А опет има и уврнутих воћара, пиво је већ учинило своје.
Довољно да кренемо траг ранке која је кад је угледасмо одмах на први поглед завредела песму род родила шљива ранка. Плодови ко крушке а боја, е то нам појаснише и они који се не сећају када је ђед Станоје уз помоћ оца да сећа на срушене вајате, посади... Трава повисока отежа пут до старине али вредело је сваког корака. А каква је тек ракија од ранке добацују и настављају све бројнији мештани. Мученица да се памти а ове у време обарања трава и она од десет дванаест гради је постала прошлост иако бољег лека од обилног знојења нема . Био је добар и пекмез и слатко са колутићима лимуна али сушена и сада пред кишу замирише опојно. О висини нека вам посведочи да притка од десетак метара није могла у врх саме шљиве а остала ко зна од када да чека оне који кажу неће доћи ни овог лета. И тако реч по реч у нестварном хладу уз поветарац на бружуљу са слика наиваца опет поређење да овој шљиви ниједна сорта ма и десетак пута не може ни до колена иако се већина уз крст веле постарији ово лето ће многи памтити а казани имати непланиране слободне дане.
И крете поређење поштовалаца и предања о ранки али и оних који тврде да је нека из фамилије са терена по шљиви знаном калемљена на слабу основу па ето ти муке и поред силне препоруке. И тако док смо завиривали у велику траву да се не појави нека неман старина која нас доведе до шљиве из приче замишљено погледа упртог у даљину рече да стари до трешења шљиве и купљења нису траву косили сећајући се својих предака који су опет тврдили да ко у воћњаку траву коси ракију проси... А додају посматрачи има ту и трава које чуда чине баш у оваквим данима.
А и ашик шљива је то рече баба у пролазу која је сатима тражила преку стазу не нашавши ни пут којим су по њу дошли просци али и ноћи у загрљају крошње или под ћилимом који памти попут ње и Раденка из комшилука. Он беше старији, она јединица па мало кршна дева а и леп мираз и ето све дође до десетина потомака а све додаје уз смешак без помоћи шљиве ранке не би освануло па и прва песма беше род родила шљива ранка. Беше то време када се живело скромно али уз песму и копача и берача а шљиве уз речену ранку би и чувена маджарка а ракију препуна бурад која памте и турске пошасти вековне.
Вратисмо се истим путем и како то хоће бити угледасмо сасухли некада репрезентативни шљивик. Стабла сабласног изгледа таворила у тишини али и њих нико поодавно није обилазио. Тешка године, ето терена за оне који тврде да је само старо вредно, да ките о томе а додаје старина пореклом из Јадра да су Јапанци који су постављали темеље и машине гиганта хемије пили у сласт баш шљиву ранку које сада на славском столу нема, али колико је ње ускоро ће бити и столова закључише. Ко мисли да је ту крај ето и изненађења. У подалеком засеоку васцели шљивик од ранке која се плавила ко сретних лета. Или је морало или је других понестало тек са побрђа одосмо уз шум песме род родила шљива ранка.
СРЕТЕН КОСАНИЋ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa