Инфо

4. јул 2019.4. јул 2019.
ЗАШТИТА ПАПРИКЕ НА ОТВОРЕНОМ
Стање усева у Мачванском Региону

ЗАШТИТА ПАПРИКЕ НА ОТВОРЕНОМ

На подручју РЦ Шабац, усеви паприке на отвореном пољу се налазе у фази развоја по BBCH скали 18-52 (осми лист до фазе видљива друга цваст на главном стаблу) .
Најмање 3 пута недељно усеви се обилазе и визуелно прегледају те на основу тога можемо да констатујемо местимично присуство лисних ваши(Aphididae), трипса (Thysanoptera) и јаја памукове совице (Helicoverpa armigera). Индекси напада су различити по катастарским општинама.
Произвођачима се препоручује преглед усева паприке, јер високе температуре које предстоје, погодоваће већем нападу и развоју ових штеточина. С обзиром да још увек нису формирани плодови хемијски третман за сузбијање памукове совице се тренутно не препоручује. Међутим, због векторске улоге у преношењу веома деструктивних биљних вируса препоручује се сузбијање ваши и трипса. Уколико се региструје присуство ових штеточина, препоручује се примена инсектицида:
Ланнате 90 (а.м.метомил), у количини 0,08-0,2 кг/ха. Третман изводити у вечерњим или јутарњим сатима никако по високим температурама. Лична заштита током извођења третмана је обавезна за произвођаче који раде апликацију инсектицида. Амбалажни отпад збринути на прописан начин ( троструко испирање амбалаже и одлагање исте у вреће за експедицију овлашћеним сакупљачима на терену).
Дипл. Инж.Славица Максимовић, ПССС Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa