Инфо

4. јул 2019.4. јул 2019.
Изузетно повољна година за комарце
РАЗГОВОР СА ДР НЕБОЈШОМ СОФРАНИЋЕМ, ЕПИДЕМИОЛОГОМ ИЗ ЗЗЈЗ ШАБАЦ

Изузетно повољна година за комарце

Интересантно је да 80% инфицираних нема никаквих симптома, а 20% има благе симптоме – повишену температуру, мучнину, повраћање, што обично прође без дијагностике. Оно што је опасно је да се код једног од 150 инфицираних, обично код људи старијих од 50 година који имају још неко обољење и пад имунитета, појављују неуроинвазивни случајеви болести, са упалом можданица и мозга. Смртност код тих облика је већа
Са др Небојшом Софранићем, епидемиологом из Завода за јавно здравље Шабац, разговарали смо о болестима које преносе комарци. Иако постоје неколике заразне болести које ове напасти преносе, у Србији је присутан вирус Западног Нила.
Од векторских болести о којима говоримо, најпознатија је маларија, која је, на срећу, код нас елиминисана?
- Код нас су забележени случајеви маларије средином 20. века, нарочито после Другог светског рата. Последњи случај маларије у Србији био је 1964. а од 1973. ова болест је у потпуности елиминисана. Узрочник код нас не постоји, али, сваке године имамо десет до шеснаест случајева импортоване маларије. То су случајеви путника који су се заразили у Африци, Азији, Латинској Америци. Имамо комарце који преносе маларију, али немамо аутохтоне, домаће случајеве маларије. Комарци преносе жуту грозницу, денгу, чикунгуњу, зика вирус, који је најновији – први случај је евидентиран пре три годидне у Бразилу. Такође, источни коњски енцефалитис, западни коњски енцефалитис и јапански енцефалитис. Но, ове болести нису присутне код нас.
У Србији је присутна грозница Западног Нила?
Први случај у Србији забележен је 2012. године. Прошле године био је рекордан број случајева – 415 оболелих, од којих је 36 умрло. У Мачванском округу су три особе оболеле, две у Богатићу и једна у Лозници. До краја јуна ове године није забележен ниједан случај грознице Западног Нила у Србији, али се очекује. Од 1. јуна почео је епидемиолошки надзор који траје до краја октобра. С обзиром на инкубацију, од три до дванаест дана, сматра се да ће се први случајеви јавити у јулу.
Који су симптоми грознице Западног Нила?
- Интересантно је да 80% инфицираних нема никаквих симптома, а 20% има благе симптоме – повишену температуру, мучнину, повраћање, што обично прође без дијагностике. Оно што је опасно је да се код једног од 150 инфицираних, обично код људи старијих од 50 година који имају још неко обољење и пад имунитета, појављују неуроинвазивни случајеви болести, са упалом можданица и мозга. Смртност код тих облика је већа. Значи, већина популуције има вирус са благим симптомима, или без њих. Птице су резервоар, иако саме не оболевају, за разлику од коња. Све птице су резервоари овог вируса који је откривен још 1937. године у Египту.
Откуд код нас?
- Сматра се да постоји 3.500 различитих врста комараца. Када просечна годишња температура порасте за 0,1 степен, комарци се селе 150 километара ка северу. Напоредо са отопљавањем климе, можемо очекивати пораст обољења која преносе комарци. У Грчкој је присутна денга, које раније није било у тој земљи. Можда ће доћи код нас када клима буде као што је у Грчкој. У сваком случају, можемо очекивати да ће се појавити нова обољења која преносе комарци.
Како да се заштитимо од грознице Западног Нила?
- Требало би носити светлу одећу са дугим рукавима и ногавицама, користити репеленте (инсектициди који одбијају комарце) мазањем откривених делова коже, поставити мреже на прозоре, избегавати боравак напољу у сумрак, ноћу и рано јутро, када су комарци најактивнији. Требало би мењати воду у посудама за цвеће као и у посудама за кућне љубимце сваких седам дана, зато што комарци ту полажу јаја. Женка живи од две до три недеље, мада у условима кад има доста воде као што је недавно код нас било, може да живи месец дана и да полаже неколико пута 150 до 300 јаја на стајаће воде. Изузетно је важно уништавање комараца ларвицидима током зиме у стајаћим водама, а одрасле форме запрашивањем из авиона или возила.
Недавно је изведена акција запрашивања комараца, мада не примећујемо да је комараца мање него што их је било. Шта мислите због чега је тако?
- Вероватно је много више комараца ове него прошле године. Такође, запрашивање се мора више пута понављати. Не знам којим препаратима је рађено, то није у надлежности Завода за јавно здравље. Сваке године се повећава резистенција на препарате, што значи да би морали да се мењају. Са друге стране, ово је изузетно повољна година за комарце. Било је доста влаге због падавина, а онда је нагло отоплило. То су оптимални услови за њихов развој. Прошле године смо имали у Шапцу заражених комараца, али није било оболелих људи. Видећемо како ће бити ове године.
„А комарци к'o роде...“ Сећајући се непревазиђеног Зорана Радмиловића у улози Радована Трећег и неких бољих времена у којима су „егзотични“ вируси били „резервисани“ за егзотичне дестинације, остаје нам да се информишемо и слушамо упозорења и савете лекара.
М.Филиповић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa