Инфо

4. јул 2019.4. јул 2019.
ИЗВИЂАЧИ

Извиђачи дали часну реч

Друга поречанска акција “Кицини дани”. Учесници, 190 извиђача из Србије, Федерације БиХ, Републике Српске, Дистрикта Брчко и Хрватске, из 14 одреда. Свеукупни победник извиђачи Дистрикта Брчко. Двадесет нових извиђача са Вождовца дали извиђачки завет. Подељена извиђачка сидра извиђачима који су савладали програм. Акцију организовали и водили старешина Миодраг Рељић, начелник Иван Петровић, председник такмичарске комисије Иван Митровић и девет чланова штаба. Победничке екипе у свим категоријама добиле пехаре. Акцију поздравио Пера Трајковић, председник СИС
Шабачки поречански одред “Савски чивијаши” ове године по други пут организује своју, сада традиционалну акцију “Кицини дани”, у знак сећања на преминулог старешину одреда Живорада Матића – Кицу.
Ова извиђачка организација позната је широм Србије као добар организатор а на акцијама као добри такмичари. Отуда на свим шабачким акцијама има доста учесника из већине република бивше Југославије. Овога пута дошли су извиђачи из Федерације БиХ, Републике Српске, Хрватске, Дистрикта Брчко и Србије, њих 190 из 14 извиђачких одреда. Извиђачки логор био је на обали Саве, на Старом граду, где се спроводио један део такмичарског програма. Други део спровођен је по Шапцу где су многи грађани могли да виде неке од извиђачких вештина.
Старешина акције Миодраг Рељић каже да је веома задовољан одзивом извиђача, дисциплином и нарочито добрим познавањем извиђачког програма.
Након дводневног такмичења такмичарска комисија је прегледала све резултате и прогласила најуспешније патроле у свим категоријама – полетарци, млађи извиђачи, извиђачи и брђани. Најбољи код полетараца били су полетарци из Брчког, код млађих извиђача били су из Темерина. Код старијих извиђача победници су опет из Брчког, и међу брђанима најбољи су били Обреновчани.
Организатор је на крају такмичења доделио свим екипама захвалнице за учешће на акцији, пехаре и медаље за прва три места победничким екипама, беџеве свим учесницима на акцији и више специјалних нагада појединцима.
На оваквим акцијама користи се прилика да извиђачи који раније нсу дали извиђачки завет да то учине свечано овде. Њих двадесет из Београда свечано су дали реч да ће бити добри извиђачи, поштовати све извиђачке законе и волети своју земљу.
Организатор је још нагласио да су извиђачи Вождовца били најбројнији на акцији а извиђачи Брчког стручно најбољи, којима је и припао прелазни пехар.
Овакве акције су веома сложене и захтевне за организовање, где је укључен велики број домаћих извиђача, и нарочито скупе за организовање. Од 1950. године, од када у Шапцу постоје извиђачи, највећи део младих је прошао кроз ову организацију и провео део незаборавне младости. Данас када Шабачки извиђачи организују неку већу активност њима у помоћ долазе многи бивши чланови да помогну организационо и материјално. Овога пута ову акцију су помогли Туристичка организација Шапца, ДПС “Клас”, ФИЛА ПРИНТ, Радио “Чивијаш”, маркет ВУМ, Огревно предузеће “Груја”, ДКС 2012, СЕТ ДО, пекара “Код Глуваћа”, ГП “Думача” Пром и књижара “Троја”. Свима њима “Савски чивијаши” (Извиђачи) веома су захвални. Њима су такође додељене захвалнице.
С.Стојановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa