Инфо

11. јул 2019.11. јул 2019.
Анализа Градског завода за јавно здравље Београд

Без штетних последица пожара у „Кемису“

Почетком фебруара у фабрици „Кемис“ на Мишару избио је пожар што је изазвало забринутост мештана, као и надлежних институција у граду, због основне делатности предузећа, рециклаже секундарних сировина, пластичне амбалаже. Мишарци су у више наврата протестовали тражећи да се фабрика затвори и исели због бојазни од штетних материја емитованих током и након пожара.
Како би се утврдило да ли постоје негативне последице по здравље људи, животну околину Град Шабац је затражио проверу анализу воде, ваздуха и земљишта.
Начелник градске управе Милан Васић истиче да је Град Шабац у срадњи са мештанима и представницима МЗ Мишар донео одлуку да ангажује независну институцију која би на основу узорака спровела истраживање.
-Поред локалних и републичких инспекцијских надзора које смо имали, ангажован је Завод за јавно здравље Београд, као независна институција, како бисмо се уверили у исправност и квалитет земљишта, ваздуха и воде. На састанку са представницима МЗ, Завода представили смо резултате како бисмо отклонили све сумње које евентуално постоје, а везане су за негативне факторе настале након пожара у фабрици - рекао је Васић и додао да су неопходне провере урађене у договору са мештанима Мишара, посебно када је реч о локацијама где су узимани узорци за анализу.
Анализе је урадио Градски завод за јавно здравље Београд и добијени параметри показују да не постоје одступања када је квалитет воде, ваздуха и земљишта у питању.
-Извршили смо узорковање и анализу пет узорака земљишта, два узорка како би измерили квалитет ваздуха, а проверена је и вода из бунара. Резултати показују да нема директног и утврђеног загађења које би се довело у везу са пожаром који се одгодио у фебруару у погону фабрике "Кемис". Постоје извесна одступања у неким параметрима земљишта, али то се не може директно довести у везу са насталим пожаром и каснијим утицајима - представио је др Драган Пајић из Градског завода за јавно здравље Београд.
Састанку на ком су презентовани резултати анализе присуствовали су представници Градске управе, МЗ Мишар и Градског завода за јавно здравље Београд.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa